Ciasto naleśnikowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto naleśnikowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
1969 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

664 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

867 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

1 szczypta

30 mililitrów

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej oraz odrobinę soli.

Ciasto naleśnikowe - Krok 1

Krok 2

Miksuj wszystko razem do momentu uzyskania ciasta o gładkiej, jednolitej konsystencji.

Ciasto naleśnikowe - Krok 2

Krok 3

Smaż naleśniki.

Ciasto naleśnikowe - Krok 3
19

Opinie o przepisie

  • mikołaj.l

    mikołaj.l , 11.09.2022

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz

    Mateusz , 11.10.2020

    Nooo powiem tak pierwszy raz robiłem iii mega sztos, petarda . gdybym jeszcze wiedzial jak dlugo trzymac takie cos na patelni to bym byl mistrzem naleśnikow!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Grzegorz Pogorzelski

    Grzegorz Pogorzelski , 29.08.2020

    Hej. Ja dodaję dodatkowo 1 łyżeczkę cukru lub miodu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • American Chicken

    American Chicken , 09.08.2020

    Naleśniki wyszły dobrze ale musiałem dodać więcej mąki żeby ciasto było odpowiednio gęste.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • drzewo 8

    drzewo 8 , 21.04.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Przygoda

    Sandra Przygoda , 23.10.2019

    Pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta  Golec

    Marta Golec , 04.11.2018

    Dodałam 2 szklanki mleka zamiast mleka i wody, bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Matiesz Matiesz

    Matiesz Matiesz , 17.08.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nastka Pilot

    Nastka Pilot , 08.06.2018

    najlepsze na świecie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Staniczek

    Agata Staniczek , 06.09.2016

    dodałam wodę gazowaną, super :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Samisz

    Iwona Samisz , 03.03.2016

    wszystko fajnie, nalesniki wyszly b. dobre, ale w składnikach nie ma podanej ilości wody a w pierwszym kroku jest napisane aby wymieszać składniki (mleko, woda itp). Dodałam szklankę i wyszło super :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Flanc

    Iwona Flanc , 11.01.2016

    Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • michał dudkowski

    michał dudkowski , 26.12.2015

    wspaniałe!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mirowska

    Magdalena Mirowska , 09.12.2015

    dodałam więcej mleka i wyszły idealne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Catalia Harley-Davidson

    Catalia Harley-Davidson , 04.10.2015

    pyszne! !!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oskar Czekalak

    Oskar Czekalak , 16.05.2015

    mmmmmm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Klaudia

    Klaudia Klaudia , 10.05.2015

    Pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto naleśnikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto naleśnikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto naleśnikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto naleśnikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto naleśnikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto naleśnikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto naleśnikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto naleśnikowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto naleśnikoweCiasto naleśnikowe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe zawsze warto mieć pod ręką. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku podstawowych składników, które pojawiają się na codziennych listach zakupów. Nie masz pomysłu na to, co zjeść? Sprawdź więc, jak zrobić ciasto na naleśniki. Nasz przepis na ciasto do naleśników jest na tyle uniwersalny, że bez problemu zamienisz je w wytrawne danie, odpowiednie na lunch, obiad albo kolację. Nic nie stoi na przeszkodzie, by w smaczne placki zawinąć farsz na słodko i stworzyć pyszny deser czy podwieczorek z udziałem ciasta naleśnikowego.

Dla kogo?

Dla każdego! Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za naleśnikami. W ciasto naleśnikowe możesz zawinąć ulubione mięso z dodatkami albo uczynić z nich wegetariańską potrawę, wypełnioną po brzegi warzywami oraz kaszą. Masz ochotę na coś słodkiego? Ciasto do naleśników pomieści twaróg z miodem, owoce, czekoladę, orzechowy krem… Możesz dowolnie eksperymentować z ciastem na naleśniki, by za każdym razem danie smakowało i prezentowało się inaczej.

Na jaką okazję?

Prostym przepisem na ciasto do naleśników uradujesz wszystkich domowników. Nikomu nie będzie trzeba dwa razy powtarzać, że zbliża się pora posiłku – wszyscy chętnie stawią się przy stole w komplecie. W czasie obiadu możesz podawać naleśniki prosto z patelni lub dodatkowo zapiekać je w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem wybranego sosu i ciągnącego się sera. Elastyczne ciasto na naleśniki nadaje się do odgrzewania. Śmiało przygotuj większą porcję ulubionego farszu, by sięgnąć po naleśniki, gdy tylko przyjdzie ochota na smaczną przekąskę.

Czy wiesz, że?

Jak zrobić ciasto do naleśników, które stanie się idealną podstawą do pysznego dania? W przepisie na ciasto naleśnikowe warto uwzględnić dodatek mineralnej wody gazowanej. Dzięki niej gotowe placki będą bardziej delikatne i puszyste. Naleśniki możesz zawijać na różne sposoby: klasycznie w rulony, koperty albo na kształt apetycznych krokietów.

Dla urozmaicenia:

Twoje danie może być jeszcze bardziej apetyczne, jeśli przygotujesz kolorowe naleśniki - w tym momencie mowa nie tylko o farszu. Do ciasta na wytrawne naleśniki dodaj odrobinę szpinaku, a zyskają zieloną barwę. W propozycji deserowej wykorzystaj jagody albo borówki, które wzbogacą smak ciasto naleśnikowego na słodko.