
Składniki
10 mililitrów
25 dekagramów
1.5 szklanki
1 kilogram
40 dekagramów
7 dekagramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz, pokrój w kostkę i rozgotuj w szklance mleka na gładką masę.
Krok 2
Drożdże wymieszaj z pozostałym mlekiem i łyżeczką cukru, zostaw do wyrośnięcia.
Krok 3
Margarynę roztop i wymieszaj z olejem, a mąkę przesiej.
Krok 4
Do przesianej mąki dodaj rozczyn, cukier, olejek, roztopiony tłuszcz i dynię, wrób ciasto. Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 5
Piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj na ciepło lub zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej