Ciasto z tropikalną galaretką i bitą śmietaną
łatwe
2 osoby zapisały

Składniki
5 sztuk
5 łyżek
5 łyżek
1.5 łyżeczki
1 słoik
1 słoik
8 łyżeczek
400 mililitrów
2 łyżki
1 opakowanie
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić sztywno z połową cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem, dodać ubite białka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.Dodać do masy jajecznej i wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. PIec ok 30 min w temperaturze 180st. Upieczony biszkopt zostawić do ostygnięcia.
Krok 2
Brzoskwinie i ananasy pokroić w drobną kostkę. Soki z owców przelać i zagotować. Dodać żelatynę. Do tężejącej galaretki wsypać owoce i wylać na ciasto. Wstawić do lodówki aż galaretka nie stężeje.
Krok 3
Śmietanę kremówkę ubić sztywno z usztywniaczem, dodać cukier. Wyłożyć na galaretkę.
Krok 4
Gotowe ciasto posypać czekoladą. Schłodzić przed podaniem
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej