
Składniki
6 sztuk
1 szklanka
1 szklanka
160 dekagramów
4 łyżki
2 łyżeczki
1 szklanka
1 szklanka
100 dekagramów
2 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
500 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka z 6 jajek ubić na sztywną pianę, powoli dodawać żółtka i cukier dalej ubijając.Następnie dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na zmianę z wodą i mieszać delikatnie łyżką. Upiec na dużej blaszce na złoty kolor (ok. 30-35 minut) w temp. 170 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na dwa placki.
Krok 2
Wodę ,cukier,masło i sok z dwóch cytryn zagotować i dodać do niego kisiel wymieszany z mlekiem, zagotować jak tradycyjny kisiel. Gorący kisiel polać na jeden placek biszkoptowy. Wystudzić.
Krok 3
Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem,śmietan fixem i rozpuszczoną żelatyną. Wylać na kisiel.
Krok 4
Na wierzch położyć wierzch biszkoptu i polać cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z połowy cytryny
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej