Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
276 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

150 gramów

1 pęczek

1 sztuka

5 plastrów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pęczak ugotuj do miękkości we wrzącej wodzie. Odcedź i wystudź.

Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj ziołowy sos - zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju. Natkę posiekaj grubo.

Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem - Krok 2

Krok 3

Grzyby pokrój w ćwiartki i przesmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj boczek i po chwili cebulę pokrojoną w cienkie paski. Smaż chwilę razem, dopraw do smaku.

Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem - Krok 3

Krok 4

W misce połącz: pęczak, grzyby z boczkiem i cebulą oraz posiekana natkę. Dodaj przygotowany sos i wszystko razem wymieszaj. Gotową sałatkę nałóż do salaterki i podawaj.

Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast prawdziwków możesz użyć innych dostępnych grzybów, np. pieczarek.

56

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 22.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Kujawa

    Mariusz Kujawa , 11.01.2016

    Nie chciał się podzielić futrzak jeden wiec nie wiem, co tak smakowicie wcina :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Bojara

    Irena Bojara , 11.01.2016

    kocham robic rzeczy z peczniaka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kamińska

    Halina Kamińska , 11.01.2016

    Prawdziwki mam, pęczak mam, będzie sałatka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Mazurowski

    Wojtek Mazurowski , 11.01.2016

    Haniu jutro przyjdę do sklepu myślę że poczujesz tą sałatką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Kwiatkowska

    Bogumiła Kwiatkowska , 11.01.2016

    Nie spróbuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Paciej

    Krystyna Paciej , 11.01.2016

    Eh, prawdziwki, pycha, Niestety w tym roku, przy tej suszy, grzybów nie było. :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Aniołek

    Henryk Aniołek , 11.01.2016

    ale ja oficjalnie protestuję ,to jest szczucie mnie na smakołyk , kiedy nie mogę go nawet powąchać !!! To są męczarnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Jarecki

    Ryszard Jarecki , 11.01.2016

    ale prawdziwkow brak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Ogorek

    Elzbieta Ogorek , 11.01.2016

    bardzo smakowicie to wygląda;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Mituła

    Basia Mituła , 11.01.2016

    Jest to proste, a jednocześnie smaczne danie, jadłam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pieszak

    Barbara Pieszak , 11.01.2016

    Jak przepisy kulinarne to Stasiu zawsze z żoną mojego kuzyna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Patrak

    Monika Patrak , 11.01.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stenia Pazgrat

    Stenia Pazgrat , 11.01.2016

    Peczak to hicior tego sezonu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Widelska

    Anna Widelska , 11.01.2016

    wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brunon Switalla

    Brunon Switalla , 11.01.2016

    Sądzę że prócz dobrego jedzenia kwestowałeś wczoraj z puszką ze znakiem serduszka aby ulżyć potrzebującym Andrzeju.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Olszowski

    Piotr Olszowski , 11.01.2016

    mam i te grzyby w zamrażaku i tą kaszę w spiżarni i jak odjem com narobił na weekend, zaraz wypróbuję ten przepis !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Michalak-Orzechowska

    Barbara Michalak-Orzechowska , 11.01.2016

    Wypróbuję , mam zamrożone prawdziwki....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Nawrot

    Jadwiga Nawrot , 11.01.2016

    Nie mam prawdziwków ale sałatka ciekawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Chabowski

    Ryszard Chabowski , 11.01.2016

    podrzudcie troche

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Srocki

    Andrzej Srocki , 11.01.2016

    Do tego kawałek mięska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Przybysz

    Małgorzata Przybysz , 11.01.2016

    Jeszcze nie jadłam ale spróbować można

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Przybysz

    Małgorzata Przybysz , 11.01.2016

    Co ten słodziak tak smacznie wcina (chyba nie pęczak z grzybami )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Trębicka

    Elżbieta Trębicka , 11.01.2016

    A co jeszcze?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kruszyna

    Malgorzata Kruszyna , 11.01.2016

    Skąd teraz te prawdziwki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Horzela

    Grzegorz Horzela , 11.01.2016

    Pęczak to gołębie lubią a Ja mogę resztę debatować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Kujawa

    Mariusz Kujawa , 11.01.2016

    ... mniam mniam ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Bednarczyk

    Zbigniew Bednarczyk , 11.01.2016

    Mniam mniam smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kulak Elżbieta

    Kulak Elżbieta , 11.01.2016

    Napewno smaczna:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Lenik

    Marek Lenik , 11.01.2016

    Chyba znowu obejdę się smakiem,,,,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z prawdziwkami i pęczakiemSałatka z prawdziwkami i pęczakiem

Pęczak ugotuj do miękkości we wrzącej wodzie. Odcedź i wystudź.