Sałatka z szynką i selerem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z szynką i selerem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

268 osób wydrukowało

Pobierz pdf

482 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

1 puszka

1 opakowanie

300 gramów

100 gramów

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę, czerwoną cebulę i suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki i wymieszaj ze sobą. Ser zetrzyj na tarce. Lubczyk posiekaj i połącz go z rukolą.

Sałatka z szynką i selerem - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, ketchup, oliwę z oliwek oraz sos sałatkowy Knorr. Do sosu wmieszaj sałatę rukolę razem z lubczykiem.

Sałatka z szynką i selerem - Krok 2

Krok 3

Rukolę przełóż do słoika. Na sałatę połóż pozostałe wymieszane składniki (szynkę, ser, pomidory, cebulę, seler). Na wierzch nałóż grubą warstwę majonezu. Całość oprósz z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka z szynką i selerem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Szynkę możesz zastąpić wędzonymi piersiami kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • Maciek

    Maciek , 17.11.2023

    Lubię takie proste i szybkie przepisy. W tej sałatce mamy niewiele krojenia, a jaki smak. :) Często robię na lunch do pracy. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z szynką i selerem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z szynką i seleremSałatka z szynką i selerem

Wędlina i marynowane warzywa – jeśli lubisz tego typu połączenia, przyrządź sałatkę z szynką oraz selerem i podaj ją w niecodzienny sposób. Jej przygotowanie rozpocznij od pokrojenia szynki konserwowej, czerwonej cebuli oraz suszonych pomidorów. Ser żółty zetrzyj na tarce, a rukolę i lubczyk wymieszaj. Następnie przygotuj sos, który będzie dość gęsty, a jednocześnie bardzo wyrazisty. Połącz oliwę, ketchup, sok z cytryny i sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem. Polej tak przygotowanym dressingiem rukolę z lubczykiem i umieść je na dnie słoika. Na nich poukładaj warzywa, mięso oraz ser, a potem przykryj dużą łyżką majonezu. Jako wykończenie potrawy użyj świeżo zmielonego pieprzu, posiekanego szczypiorku lub kilku listków bazylii. Sałatka będzie również świetnie smakować, jeśli szynkę zastąpisz wędzonymi piersiami z kurczaka. Masz ochotę na to apetyczne danie zaserwowane w modny sposób? Skorzystaj z podanego przez nas przepisu i przyrządź je na kolację lub specjalną okazję! Smacznego.