
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z lodów czekoladowych Big Milk Trio Neapolitana zrób dużą kulkę i umieść ją na środku talerza. Tuż obok niej połóż mniejszą o smaku śmietankowym.
Krok 2
Z wafla wytnij mały okrąg wielkości monety. Wbij go w lody śmietankowe u samego dołu jako pyszczek żółwia.
Krok 3
Na tej samej kulce umieść dwa rodzynki jako oczy.
Krok 4
Teraz za pomocą nożyka zrób nacięcia na lodach czekoladowych, tworząc charakterystyczny wzór skorupy żółwia. Duże winogrono przekrój wzdłuż na pół, a następnie ponownie na pół. Umieść kawałki winogrona z czterech stron kulki czekoladowej jako wystające spod pancerza nóżki.
Krok 5
Pancerz żółwia udekoruj wiórkami kokosowymi. Deser ozdób listkami mięty i podaj ze świeżymi malinami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe "Żółw"
Ten przepis to szybki sposób na efektowny deser. Lody czekoladowe „żółw” sprawdzą się na wiele okazji. Podasz je na poobiedni deser lub słodki podwieczorek. Jak je przygotować? Nic prostszego. Skorupę żółwia wykonaj z gałki lodów czekoladowych. Za pomocą nożyka zrób na niej nacięcia, które będą imitowały charakterystyczny wzór. Do przygotowania pyszczka zwierzęcia sprawdzą się lody śmietankowe. Wbij w nie wafelek wykrojony w kształt monety. W miejscu oczu umieść rodzynki lub nasiona owocu granatu. Nogi żółwia zrób z przekrojonych na połówki lub ćwiartki ciemnych winogron. Deser ozdobić możesz listkami mięty lub melisy. Z lodami czekoladowymi „żółw” świetnie skomponują się również maliny lub poziomki. Sprawdzą się także wiórki kokosowe lub czekoladowe. Te drugie przygotujesz w łatwy sposób samodzielnie. Wystarczy, że dobrze schłodzoną tabliczkę swojej ulubionej czekolady zetrzesz na dużych oczkach tarki. Na talerzu warto również wykonać efektowne wzorki za pomocą dowolnej polewy. Sprawdź, jak proste może być przygotowanie wyjątkowego deseru lodowego.