
Składniki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wafli wytnij delikatnie nożem z ząbkami prostokąty o bokach 12 cm i 6 cm.
Krok 2
Zetnij krótsze boki wafli (tak jak na zdjęciu), by powstał szpic – dziób statku.
Krok 3
Ułóż wafle jeden na drugim na talerzu, zlepiając ich boki lukrem.
Krok 4
Dużą kulkę lodów śmietankowych nałóż na środek wafli, tworząc pokład statku. Udekoruj ją kolorowymi drażetkami – to okna kabin.
Krok 5
Na dziobie i rufie ułóż kulki z lodów czekoladowych.
Krok 6
Rurki waflowe zetnij pod kątem. Włóż je w kulki śmietankową i czekoladową, tworząc kominy statku.
Krok 7
Talerz udekoruj sosem truskawkowym, rysując wzorki w kształcie fal. Listki mięty możesz wetknąć w kominy tak, aby imitowały dym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser dla dzieci "Statek"
Z zaledwie kilku składników stworzysz zabawny deser z lodami w roli głównej. Najlepiej będzie wyglądał, jeśli użyjesz przynajmniej dwóch smaków. Sprawdzą się np. lody śmietankowe i czekoladowe. Z wafli wytnij kształt podwodnej maszyny i sklej jej brzegi lukrem. Pamiętaj, by Twój statek był na tyle duży, aby pomieścić trzy gałki lodów. Ozdób je czekoladowymi drażetkami w polewie, jagodami lub rodzynkami, które będą przypominały okna statku. Rurki waflowe wbij w lodowe kulki i stwórz z nich kominy. Liście mięty doskonale będą imitować dym. Fale stwórz z sosu truskawkowego, jagodowego lub malinowego. W tej roli sprawdzą się też polewy, np. karmelowa lub czekoladowa. Deser lodowy „statek” będzie prezentował się bardzo apetycznie, jeśli dodatkowo udekorujesz go świeżymi owocami. Kawałki ananasów, kiwi lub truskawek mogą udawać morskie stwory. Obok statku warto też położyć małe ciastka lub żelki w kształcie rybek. Przekonaj się, jak smaczne efekty może przynieść odrobina fantazji w kuchni. Sięgnij po ten przepis przy najbliższej okazji.