
Składniki
1 plaster
1 sztuka
null
null
2 łyżki
1 łyżka
500 gramów
1 pęczek
50 gramów
1 sztuka
350 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę zarób z jajkiem, masłem, łyżeczką cukru i drożdżami.
Krok 2
Dolej ciepłe mleko, tak aby wyrobione ciasto było gęste i pulchne. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3
Szynkę pokrój w drobniutka kosteczkę i wymieszaj razem z posiekanym, podsmażonym na tłuszczu boczkiem.
Krok 4
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw farsz do smaku.
Krok 5
Ciasto rozwałkuj, nałóż dość grubą warstwę farszu i zwiń w rulon. Zostaw ok. 5cm końców.
Krok 6
Uformuj w kształt wielkiego pieroga, przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia jeszcze na kilka minut.
Krok 7
Posmaruj po wierzchu roztrzepanym żółtkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 45 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej