Pieróg drożdżowy z szynką i boczkiem - przepis | Przepisy.pl pixel

Drożdżowy pieróg

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 plaster

1 sztuka

null

null

2 łyżki

1 łyżka

500 gramów

1 pęczek

50 gramów

1 sztuka

350 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę zarób z jajkiem, masłem, łyżeczką cukru i drożdżami.

Krok 2

Dolej ciepłe mleko, tak aby wyrobione ciasto było gęste i pulchne. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

Szynkę pokrój w drobniutka kosteczkę i wymieszaj razem z posiekanym, podsmażonym na tłuszczu boczkiem.

Krok 4

Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw farsz do smaku.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj, nałóż dość grubą warstwę farszu i zwiń w rulon. Zostaw ok. 5cm końców.

Krok 6

Uformuj w kształt wielkiego pieroga, przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia jeszcze na kilka minut.

Krok 7

Posmaruj po wierzchu roztrzepanym żółtkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 45 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej