Żeberka w sosie z cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w sosie z cebulą

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 kilogram

2 łyżeczki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić marynatę z połowy oleju, miodu, przyprawy do żeberek. Żeberka pociąć na porcje . Natrzeć marynatą i zostawić na noc w lodówce .

Krok 2

Cebule pokroić w piórka.

Krok 3

Rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim żeberka z obu stron. Przełożyć do szerokiego garnka . Dosypać cebulę. Zalać wodą tak by zakryła mięso. Wrzucić Bulionetkę i dusić aż mięso będzie odchodziło od kości a sos zagęści się rozgotowaną cebulą . Powinno zostać ok. 1.2 litra sosu. Zagęścić sos zasmażką błyskawiczną .

Krok 4

Podawać z kaszą gryczaną gotowaną na sypko i kiszonymi ogórkami ( lub korniszonami)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w sosie z cebulą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Żeberka w coli
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej