
Składniki
4 sztuki
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
3 łyżki
1 sztuka
200 mililitrów
200 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrane ząbki czosnku rozetrzyj ze szczyptą soli, dodaj pieprz , kmin i odrobinę oliwy. Udka obficie natrzyj powstałą marynatą i razem z cebulą oraz papryką wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa, a mięso piecz jeszcze 10 minut, aż łatwo będzie odchodzić od kości. Upieczone warzywa i mięso odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
W tym czasie przygotuj ciasto. Serek, tłuszcz do pieczenia oraz mąkę wymieszaj w misce i dokładnie wyrób ciasto ręką. Spłaszcz je, zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażalniku na co najmniej 30 minut.

Krok 3
Posiekaj natkę kolendry, roztrzep jedno jajko w miseczce.

Krok 4
Oddziel mięso od kości. Obierz upieczone warzywa ze skórki, usuń pestki. Mięso i warzywa bardzo drobno posiekaj nożem. Dodaj starty ser, przyprawę Adobo Knorr oraz posiekaną natkę kolendry i dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką małe okrągłe placki i na środek każdego z nich nałóż farsz z kurczaka i warzyw, a następnie zwilżonymi palcami dokładnie zaklej pierożki.

Krok 6
Ułóż pierożki na pergaminie na blasze do pieczenia i z wierzchu posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 20 minut.


Dobra rada:
Gotowe pierożki podawaj z kwaśną śmietaną lub salsą pomidorową.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Empanadas z pieczonych udek kurczaka
Empanadas, czyli południowoamerykańskie pierożki mogą stać się smaczną odmianą tradycyjnego jadłospisu. Oryginalne ciasto nadziewa się kurczakiem z warzywami i formuje pierożki. Nie gotuje się ich jednak tak jak zwykłe pierogi, lecz piecze w piekarniku. Przekonaj się, jak smakują empanadas z kurczakiem!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy są głodni nowych, oryginalnych przepisów. Empanadas z pieczonych udek kurczaka to strzał w dziesiątkę!
Na jaką okazję?
Na obiad lub kolację. Bo przecież zawsze jest czas na pyszne pierożki.
Czy wiesz, że?
Empanadas to pierożki nadziewane farszem z mięsa, warzyw lub sera. Można je piec albo smażyć. Są bardzo popularne w Ameryce Południowej, a każdy kraj i region przygotowuje je na własny sposób.
Dla urozmaicenia:
Pierożki podawaj ze śmietaną bądź salsą pomidorową. Do wyboru, do koloru!