Empanadas z pieczonych udek kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Empanadas z pieczonych udek kurczaka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

heart
274 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

613 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

3 łyżki

1 sztuka

200 mililitrów

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ząbki czosnku rozetrzyj ze szczyptą soli, dodaj pieprz , kmin i odrobinę oliwy. Udka obficie natrzyj powstałą marynatą i razem z cebulą oraz papryką wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij warzywa, a mięso piecz jeszcze 10 minut, aż łatwo będzie odchodzić od kości. Upieczone warzywa i mięso odstaw do wystygnięcia.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj ciasto. Serek, tłuszcz do pieczenia oraz mąkę wymieszaj w misce i dokładnie wyrób ciasto ręką. Spłaszcz je, zawiń w folię spożywczą i umieść w zamrażalniku na co najmniej 30 minut.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - Krok 2

Krok 3

Posiekaj natkę kolendry, roztrzep jedno jajko w miseczce.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - Krok 3

Krok 4

Oddziel mięso od kości. Obierz upieczone warzywa ze skórki, usuń pestki. Mięso i warzywa bardzo drobno posiekaj nożem. Dodaj starty ser, przyprawę Adobo Knorr oraz posiekaną natkę kolendry i dokładnie wymieszaj.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - Krok 4

Krok 5

Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką małe okrągłe placki i na środek każdego z nich nałóż farsz z kurczaka i warzyw, a następnie zwilżonymi palcami dokładnie zaklej pierożki.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - Krok 5

Krok 6

Ułóż pierożki na pergaminie na blasze do pieczenia i z wierzchu posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 20 minut.

Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gotowe pierożki podawaj z kwaśną śmietaną lub salsą pomidorową.

4

Opinie o przepisie

  • Rowik R

    Rowik R , 02.01.2020

    Pyszne.A najlepsze ze śmietaną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Krasnowiecka

    Kasia Krasnowiecka , 11.06.2019

    Wydaje się, ze to danie jest bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Krasnowiecka

    Kasia Krasnowiecka , 11.06.2019

    Spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bozena.jablonska@poczta.fm  Jabłońska

    bozena.jablonska@poczta.fm Jabłońska , 11.06.2019

    bardzo dobre nawet moje wybredne kulinarne towarzystwo uznało za hit

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Empanadas z pieczonych udek kurczaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Empanadas z pieczonych udek kurczaka Empanadas z pieczonych udek kurczaka

Empanadas, czyli południowoamerykańskie pierożki mogą stać się smaczną odmianą tradycyjnego jadłospisu. Oryginalne ciasto nadziewa się kurczakiem z warzywami i formuje pierożki. Nie gotuje się ich jednak tak jak zwykłe pierogi, lecz piecze w piekarniku. Przekonaj się, jak smakują empanadas z kurczakiem!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy są głodni nowych, oryginalnych przepisów. Empanadas z pieczonych udek kurczaka to strzał w dziesiątkę!

Na jaką okazję?

Na obiad lub kolację. Bo przecież zawsze jest czas na pyszne pierożki.

Czy wiesz, że?

Empanadas to pierożki nadziewane farszem z mięsa, warzyw lub sera. Można je piec albo smażyć. Są bardzo popularne w Ameryce Południowej, a każdy kraj i region przygotowuje je na własny sposób.

Dla urozmaicenia:

Pierożki podawaj ze śmietaną bądź salsą pomidorową. Do wyboru, do koloru!