Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe

Autor: joanna dereszowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opis przygotowania Ciepłe masło zmiksować z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodać ubite jajka, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Stopniowo dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Ciasto przelać do foremki keksowej o długości ok. 30 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C. Składniki polewy połączyć i gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Ciepłe jeszcze ciasto polać polewą - tak, by zalała także boki. Wystudzić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ewa / Przepisy / Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej