
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
50 gramów
1 szczypta
5 łyżek
1
2 łyżki
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
100 gramów
240 gramów
1 sztuka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmroź szpinak i pokrój go na kawałki. Odcedź i opłucz fasolę, grzyby zalej wrzącą wodą i odstaw na 15 min, obierz i drobno posiekaj czosnek i cebule a następnie podsmaż na oliwie. Do cebuli i czosnku wlej 1 litr wody, dodaj odcedzone grzyby, fasolę i bulionetkę.
Krok 2
Gotuj 30 min na wolnym ogniu. Następnie zmiksuj na gładki krem dopraw ewentualnie do smaku. Pokrojony w kostkę chleb namocz 5 min w mleku, dodaj żółtko, serek i odciśnięty szpinak, wymieszaj i dopraw.
Krok 3
W międzyczasie w osobnym garnku zagotuj wodę. Wrzucaj na wrzątek uformowane łyżką kluseczki. Gotuj 2-3 minuty, wyciągaj łyżką cedzakową. Gotowy krem podawaj z kluseczkami.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej