Bakłażan faszerowany ryżem i warzywami: przepis | Przepisy.pl pixel

Bakłażan z ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
1326 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

839 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1029 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj bakłażany. Wydrąż z nich miąższ, pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oliwy. Dodaj posiekany czosnek.

Bakłażan z ryżem - Krok 1

Krok 2

Umyj pomidory, pokrój w kostkę. Umyj zioła, następnie posiekaj. Obierz cebulę i również posiekaj.

Bakłażan z ryżem - Krok 2

Krok 3

Ugotuj ryż na sypko w wodzie z kostkami rosołowymi Knorr.

Bakłażan z ryżem - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj ryż z miąższem bakłażanów, pomidorami, cebulą oraz ziołami. Dopraw do smaku pieprzem.

Bakłażan z ryżem - Krok 4

Krok 5

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Napełnij farszem wydrążone połówki bakłażanów. Ułóż je w natłuszczonej formie, skrop oliwą i przykryj folią aluminiową. Piecz około 30 minut, by bakłażany były miękkie.

Bakłażan z ryżem - Krok 5
13

Opinie o przepisie

  • Maja Miśkiewicz

    Maja Miśkiewicz , 15.01.2020

    jutro próbuje ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Walerij Grodecki

    Walerij Grodecki , 18.06.2019

    Ugotowane. Łatwo i szybko. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wincenty Mrózek

    wincenty Mrózek , 17.06.2019

    musi być bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Wormiczek

    Krystyna Wormiczek , 11.06.2019

    no coz palce lizać, warte zachodu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • qasandra Ardnas

    qasandra Ardnas , 28.07.2017

    Nie sugerujcie się tym przepisem bo jest niedopracowany. Danie wyszło bardzo mdłe i niedobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Warszawska

    Ela Warszawska , 26.07.2017

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek , 23.08.2016

    Danie jest proste i smaczne.SMACZNEGO.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek , 23.08.2016

    Bardzo polecam danie. Jest smaczne ,polubić je domownicy jak i goście.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Halina Skwarek

    Maria Halina Skwarek , 23.08.2016

    Danie to często robię.Polecam wszystkim.Gość w dom ,Bóg w dom.Oni tez je po lubią .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • adam adam

    adam adam , 18.02.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan z ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczarki marynowane
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan z ryżemBakłażan z ryżem

Bakłażan faszerowany ryżem i warzywami to propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Przygotowując to danie, musicie jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Wybieraj te warzywa, które są dojrzałe i niezbyt twarde, a ich skórka jest napięta, błyszcząca i niepomarszczona. Najlepiej sprawdzą się bakłażany średniej wielkości, a to ze względu na fakt, że zawierają one mniej goryczy. Jednym ze sposobów na zaserwowanie bakłażana z ryżem jest nafaszerowanie go ulubionymi składnikami i zapieczenie w piekarniku. Najpierw przekrój go wzdłuż, wydrąż miąższ, a następnie posól i odstaw na około 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody oraz goryczki. Tak przygotowanego bakłażana wypełnij ugotowanym ryżem, kaszą pęczak lub kuskusem z dodatkiem duszonych warzyw, np. papryki, cebuli, cukinii, groszku lub kukurydzy. Smacznego!

Dla kogo?

Bakłażan z ryżem trafi w gusta każdego prawdziwego smakosza! Jeśli lubisz dania, w których najważniejszą rolę odgrywają warzywa, z pewnością danie to zagości w twoim menu na stałe.

Na jaką okazję?

Bakłażan faszerowany ryżem i warzywami jest idealnym rozwiązaniem dla poszukujących inspiracji na ciekawe danie gorące, serwowane podczas domowej imprezy czy rodzinnego spotkania. Ryż z bakłażanem będzie także pysznym urozmaiceniem codziennego menu obiadowego.

Czy wiesz, że?

Bakłażan nazywany jest inaczej psianką podłużną, choć określenia tego nie używamy na co dzień. Częściej natomiast możecie spotkać się z nazewnictwem: gruszka miłosna, oberżyna lub jajko krzewiaste.

Dla urozmaicenia:

Bakłażan z ryżem i pomidorami świetnie komponuje się z tartym żółtym serem. Wystarczy posypać nim wierzch dania.