
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj bakłażany. Wydrąż z nich miąższ, pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oliwy. Dodaj posiekany czosnek.

Krok 2
Umyj pomidory, pokrój w kostkę. Umyj zioła, następnie posiekaj. Obierz cebulę i również posiekaj.

Krok 3
Ugotuj ryż na sypko w wodzie z kostkami rosołowymi Knorr.

Krok 4
Wymieszaj ryż z miąższem bakłażanów, pomidorami, cebulą oraz ziołami. Dopraw do smaku pieprzem.

Krok 5
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Napełnij farszem wydrążone połówki bakłażanów. Ułóż je w natłuszczonej formie, skrop oliwą i przykryj folią aluminiową. Piecz około 30 minut, by bakłażany były miękkie.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bakłażan z ryżem
Bakłażan faszerowany ryżem i warzywami to propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Przygotowując to danie, musicie jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Wybieraj te warzywa, które są dojrzałe i niezbyt twarde, a ich skórka jest napięta, błyszcząca i niepomarszczona. Najlepiej sprawdzą się bakłażany średniej wielkości, a to ze względu na fakt, że zawierają one mniej goryczy. Jednym ze sposobów na zaserwowanie bakłażana z ryżem jest nafaszerowanie go ulubionymi składnikami i zapieczenie w piekarniku. Najpierw przekrój go wzdłuż, wydrąż miąższ, a następnie posól i odstaw na około 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody oraz goryczki. Tak przygotowanego bakłażana wypełnij ugotowanym ryżem, kaszą pęczak lub kuskusem z dodatkiem duszonych warzyw, np. papryki, cebuli, cukinii, groszku lub kukurydzy. Smacznego!
Dla kogo?
Bakłażan z ryżem trafi w gusta każdego prawdziwego smakosza! Jeśli lubisz dania, w których najważniejszą rolę odgrywają warzywa, z pewnością danie to zagości w twoim menu na stałe.
Na jaką okazję?
Bakłażan faszerowany ryżem i warzywami jest idealnym rozwiązaniem dla poszukujących inspiracji na ciekawe danie gorące, serwowane podczas domowej imprezy czy rodzinnego spotkania. Ryż z bakłażanem będzie także pysznym urozmaiceniem codziennego menu obiadowego.
Czy wiesz, że?
Bakłażan nazywany jest inaczej psianką podłużną, choć określenia tego nie używamy na co dzień. Częściej natomiast możecie spotkać się z nazewnictwem: gruszka miłosna, oberżyna lub jajko krzewiaste.
Dla urozmaicenia:
Bakłażan z ryżem i pomidorami świetnie komponuje się z tartym żółtym serem. Wystarczy posypać nim wierzch dania.