Ciasto francuskie z fetą i pomidorami: z serem | Przepisy.pl pixel

Ciasto francuskie z pomidorami i fetą

czyli chrupiące torciki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

66

heart
445 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

491 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1003 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

150 gramów

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W kielichu blendera umieść bazylię, parmezan, orzeszki oraz sok z połowy cytryny. Zmiksuj i dopraw do smaku.

Krok 2

Pomidorki pokrój na połówki, a ser feta w niedużą kostkę. Połącz razem w misce, skrop delikatnie oliwą i dopraw do smaku pokruszoną mini kostką Knorr.

Krok 3

Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku 8 centymetrów i rozłóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Środek każdego z ciasta posmaruj przygotowanym wcześniej sosem.

Krok 4

Na kwadraty nałóż pomidorki z serem, a brzegi posmaruj rozkłóconym jajkiem. Blaszkę z przygotowanymi torcikami wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj około 15-20 minut. Podawaj ciepłe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto francuskie z pomidorami i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Suflet podstawowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto francuskie z pomidorami i fetąCiasto francuskie z pomidorami i fetą

Jeśli szukacie ciekawej inspiracji na przekąskę lub oryginalne menu obiadowe, zainteresujcie się kuchnią włoską. Ciasto francuskie z serem feta i pomidorami sprawdzi się w tej roli idealnie. Może być nie tylko daniem głównym, ale także doskonałą przystawką. Wystarczy ciasto, pomidorki, ser, bazylia, orzeszki pinii, jajko, przyprawy i obowiązkowo tarty parmezan. To klucz do Waszego kulinarnego sukcesu. Ciasto francuskie z pomidorami i serem feta przygotujecie w zaledwie pół godziny. Zatem: czas start! Dla kogo? Ciasto francuskie z pomidorami fetą przypadnie do gustu miłośnikom szybkich i aromatycznych dań. Zachwyci także zwolenników kuchni włoskiej.

Na jaką okazję?

Ciasto francuskie z fetą i pomidorami to doskonała propozycja na imprezę. Potrawę możecie zaserwować w formie przystawki lub dania głównego. Ciasto francuskie z warzywami i serem feta idealnie sprawdzi się także podczas rodzinnej kolacji.

Czy wiesz, że?

Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast. Pierwszym z nich jest placek z mąki pszennej, jajek, soli i octu lub kwasku cytrynowego. Drugie z kolej stanowi warstwa przygotowana z masła i mąki.

Dla urozmaicenia:

Ciasto francuskie z pomidorami i fetą możesz po upieczeniu ozdobić listkami świeżej bazylii. Dodadzą prawdziwie włoskiego klimatu.