Frytki warzywne z dipem bazyliowo-pietruszkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki warzywne z dipem bazyliowo-pietruszkowym

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

0.33 sztuki

60 gramów

0.5 łyżeczki

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Przygotuj sos: jogurt zblenduj z natką pietruszki. Dodaj bazylię, sól i pieprz. Odstaw do lodówki, aby smaki się przeszły.

Frytki warzywne z dipem bazyliowo-pietruszkowym - Krok 1

Krok 2

Warzywa pokrój w słupki. Piekarnik nastaw na 180 st. Warzywa posmaruj oliwą z oliwek posyp przyprawami i piecz ok. 20 minut.

Frytki warzywne z dipem bazyliowo-pietruszkowym - Krok 2

Krok 3

Podawaj z dipem.

Frytki warzywne z dipem bazyliowo-pietruszkowym - Krok 3
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki warzywne z dipem bazyliowo-pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki warzywne z dipem bazyliowo-pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki warzywne z dipem bazyliowo-pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki warzywne z dipem bazyliowo-pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki warzywne z dipem bazyliowo-pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki warzywne z dipem bazyliowo-pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki warzywne z dipem bazyliowo-pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki warzywne z dipem bazyliowo-pietruszkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki warzywne z dipem bazyliowo-pietruszkowymFrytki warzywne z dipem bazyliowo-pietruszkowym

Pora na: Podwieczorek.

Chrupiące frytki uwielbia chyba każdy, bez względu na wiek. To dodatek popularny na całym świecie, szczególnie w formie dań fast food. Nie trzeba odmawiać sobie przyjemności zjedzenia frytek, będąc na diecie. Wystarczy przygotować je według naszego przepisu, z marchewki, pietruszki oraz selera. Upieczone w piekarniku i zanurzone w aksamitnym dipie bazyliowo – pietruszkowym z pewnością skradną wasze kulinarne serca. Tę pyszną przekąskę przygotujcie również podczas domowego przyjęcia. Efekt zaskoczenia – murowany!

Dla kogo?

Frytki warzywne są daniem, które pokocha każdy miłośnik nowoczesnej kuchni. Przeznaczone są przede wszystkim dla osób stosujących wysokobiałkową dietę.

Wiesz, co jesz!

Frytki z marchewki, pietruszki i selera dostarczą wam 93,4 kcal energii, a także 6,7 g błonnika oraz 4,9 g białka.

Czy wiesz, że?

Marchewka, pietruszka i seler to jedne z ważniejszych składników włoszczyzny, wykorzystywanej do przygotowywania wywarów warzywnych i mięsnych. Część z warzyw, stanowiących włoszczyznę, zostało sprowadzonych do Polski przez królową Bonę.