Frytki z selera przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki z selera

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
240 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Selera obierz, pokrój w słupki długością i grubością przypominające frytki. Otrzyj skórkę z limonki.

Frytki z selera - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj oliwę, miód, selera i otartą skórkę z limonki.

Frytki z selera - Krok 2

Krok 3

Gdy kawałki będą oblepione miodem oprósz je przyprawą grubo mieloną i czarnuszką.

Frytki z selera - Krok 3

Krok 4

Kawałki selera ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 30 minut.

Frytki z selera - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Upieczone frytki podawaj na zimno lub gorąco – zimne będą chrupiące.

1

Opinie o przepisie

  • Dorota Penksyk

    Dorota Penksyk , 13.09.2019

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z selera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z seleraFrytki z selera

Kuszące swoim orientalnym zapachem i ciekawym wyglądem, frytki z selera znalazły już niejednego zwolennika. Przygotowane z zaledwie sześciu składników na pewno zdobędą również Twoje uznanie i staną się częstym gościem w Twoim domu.

Dla kogo?

Seler polecany jest każdemu, kto lubi warzywa wyraziste w smaku.

Na jaką okazję?

Masz wolny wieczór i chcesz nadrobić filmowe lub serialowe zaległości? Frytki z selera świetnie umilą Ci ten czas.

Czy wiesz, że?

Dzisiejszy seler to potomek dziko rosnących warzyw z basenu Morza Śródziemnego. Znany był już w starożytności, choć wtedy używano go głównie w celach ozdobnych. W Polsce stał się popularny dzięki królowej Bonie.

Dla urozmaicenia

Frytki z selera możesz doprawić według własnego uznania. Spróbuj też kompozycji przypraw, takich jak wędzona papryka i oregano.