
Składniki
800 gramów
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżeczki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Selera obierz, pokrój w słupki długością i grubością przypominające frytki. Otrzyj skórkę z limonki.

Krok 2
W misce pomieszaj oliwę, miód, selera i otartą skórkę z limonki.

Krok 3
Gdy kawałki będą oblepione miodem oprósz je przyprawą grubo mieloną i czarnuszką.

Krok 4
Kawałki selera ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na 30 minut.


Dobra rada:
Upieczone frytki podawaj na zimno lub gorąco – zimne będą chrupiące.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frytki z selera
Kuszące swoim orientalnym zapachem i ciekawym wyglądem, frytki z selera znalazły już niejednego zwolennika. Przygotowane z zaledwie sześciu składników na pewno zdobędą również Twoje uznanie i staną się częstym gościem w Twoim domu.
Dla kogo?
Seler polecany jest każdemu, kto lubi warzywa wyraziste w smaku.
Na jaką okazję?
Masz wolny wieczór i chcesz nadrobić filmowe lub serialowe zaległości? Frytki z selera świetnie umilą Ci ten czas.
Czy wiesz, że?
Dzisiejszy seler to potomek dziko rosnących warzyw z basenu Morza Śródziemnego. Znany był już w starożytności, choć wtedy używano go głównie w celach ozdobnych. W Polsce stał się popularny dzięki królowej Bonie.
Dla urozmaicenia
Frytki z selera możesz doprawić według własnego uznania. Spróbuj też kompozycji przypraw, takich jak wędzona papryka i oregano.