GALARETKA DROBIOWA przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

GALARETKA DROBIOWA

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

7

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 litry

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

3 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do 2 litrów chłodnego rosołu wsypać żelatynę, zagotować, odstawić

Krok 2

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde przekroić w poprzek, włożyć na środek naczynia w którym będą galaretki żółtkiem do dołu.

Krok 3

Korpus obrać (chrząstki dla psiaka:D), razem z pręgą drobno pokroić.

Krok 4

Pozostały 1 litr rosołu zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem i przekrojonym czosnkiem. Na wrzący wrzucić fasolkę szparagową, brokuły i kalafiora, gotować nie więcej niż minutę. Odcedzić.

Krok 5

Marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry, natkę poszatkować.

Krok 6

Na około jajka ułożyć warzywa (w każdej miseczce, salaterce mniej więcej tyle samo), oraz mięsko ( u mnie wyszły 2 łyżki mięsa na salaterkę), posypać natką. Zalać rosołem. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Aby galaretka ładnie wyszła z salaterki wystarczy na chwilę włożyć ją chwilę ogrzać np w ciepłej wodzie ( tylko nie zamaczajcie całej :P).

Islander85

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • GALARETKA DROBIOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • GALARETKA DROBIOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • GALARETKA DROBIOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • GALARETKA DROBIOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • GALARETKA DROBIOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • GALARETKA DROBIOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • GALARETKA DROBIOWA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • GALARETKA DROBIOWA - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej