
Składniki
500 mililitrów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 sztuki
18 sztuk
150 gramów
1 pęczek
1 łyżka
150 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piwo wraz z 150 ml wody podgrzej z oliwą.
Krok 2
Mąkę przesiej, wlej podgrzane piwo i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut.
Krok 3
Krewetki umyj i osusz. Szczypiorek posiekaj, a olej rozgrzej w rondlu.
Krok 4
Białko ubij na sztywno i wymieszaj z ciastem.
Krok 5
Krewetki panieruj w cieście. Wkładaj na gorący tłuszcz i smaż około 3 minuty.
Krok 6
Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Posyp szczypiorkiem. Udekoruj cząstkami cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej