
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
50 gramów
4 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
48 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z żabich udek ściągnij skórę i odetnij łapki. Udka namocz w zimnej wodzie z dodatkiem octu na 4-5 godzin.
Krok 2
Udka wyjmij, osusz i posyp solą oraz pieprzem i skrop sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.
Krok 3
Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucaj udka, zarumień z obu stron i smaż przez 10-15 minut na średnim ogniu.
Krok 4
Na koniec smażenia dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz paprykę. Duś pod przykryciem przez 5 minut.
Krok 5
Udka serwuj posypane natką pietruszki i przybrane ćwiartkami cytryny.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej