Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

null

100 gramów

2 sztuki

200 gramów

150 gramów

1 sztuka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź, odciśnij i posiekaj. Wymieszaj z ricottą, 50 gram parmezanu, jajkami i żółtkiem.

Krok 2

Następnie dodaj mąkę i wyrób gładkie ciasto. Dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.

Krok 3

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Krok 4

Do dużego garnka wlej wodę, dodaj sól i zagotuj.

Krok 5

Z ciasta łyżką wykrawaj małe porcje i wkładaj do wrzącej wody. Kluski gotuj na wolnym ogniu.

Krok 6

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Ugotowane kluseczki wyjmij z wody łyżką cedzakową i dokładnie osącz. Włóż do przygotowanego naczynia, posyp resztą startego parmezanu. Kluski zapiekaj w piekarniku ok. 5 minut, aż ser się rozpuści.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej