Kopytka z winną wątróbką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka z winną wątróbką

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

400 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr kopytka połączyć z 450 ml wody. Dokładnie wymieszać ciasto i odstawić na 10 minut.

Krok 2

Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę,wyrobić ciasto, podzielić ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformować wałek. Każdy pociąć na skośne kawałki - kopytka. Ugotować w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do czasu aż zaczną wypływać.

Krok 3

Wątróbkę pociąć na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, kilka minut smażyć. Dodać wątróbkę, obrumienić, przyprawić solą, pieprzem i kosteczką czosnkową. Całość podlać winem. Dusić razem ok 10 minut na małym ogniu. Pod koniec dodać śmietanę, wymieszać, wrzucić natkę pietruszki uzupełnić smak sosu solą i pieprzem, ewentualnie wodą.

Krok 4

Podać z gotowymi kopytkami.

bernika bernika

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka z winną wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka z winną wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka z winną wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka z winną wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka z winną wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka z winną wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka z winną wątróbką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka z winną wątróbką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej