Kluski z dziurką z sosem mięsnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski z dziurką z sosem mięsnym

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

3

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszać sos z zimną wodą ( 1 szklanka ) tak by nie było grudek. Wlać do garnuszka. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 10 minut na bardzo małym. Dolać śmietankę i zagotować. Fix zmieszać z 1 i 4/5 szklanki zimnej wody. Dokładnie rozetrzeć grudki w masie . Przykryć miseczkę, w której mieszaliśmy i odstawić na 10 minut. Wlać do garnka osoloną wodę na gotowanie klusek i doprowadzić ją do wrzenia . Blat na którym będziemy robić kluski posypać mąką - wyłożyć masę ziemniaczaną . Urywać po kawałku i toczyć kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W każdej robić po środku wgłębienie. Układać na wysypanym mąka blacie. Wrzucać na wrzącą wodę i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić na durszlaku.

Krok 2

Podawać polane sosem jako dodatek do drugiego dania lub z surówką jako samodzielne danie . Ja lubię z buraczkami lub kiszonym ogórkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski z dziurką z sosem mięsnym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej