Kluski drożdżowe z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski drożdżowe z grzybami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1

2

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szklanka

2.5 łyżki

2 sztuki

400 gramów

20

20 gramów

150 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Drożdże rozmieszaj w letnim mleku, dodaj 10 dag mąki, jeszcze raz przemieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podrośnie, połącz go zresztą mąki.

Krok 3

Dodaj stopioną margarynę, cukier i sól. Wyrób dokładnie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło.

Krok 4

Przygotuj grzyby - oczyść je, dokładnie umyj i pokrój. Cebulę pokrój w kostkę i razem z grzybami podsmaż na oliwie. Wymieszaj z bułką tartą i dopraw do smaku.

Krok 5

Gdy ciasto wyrośnie formuj z niego kulki i nadziewaj grzybami.

Krok 6

W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę. Na parujący garnek wkładaj kluski i przykryj. Gotuj ok. 20 minut. Podawaj z grzybowym sosem.

Krok 1

Sos grzybowy Knorr przygotuj według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Odstaw.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski drożdżowe z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej