Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
390 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

223 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

376 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

0.2 szklanki

30 mililitrów

1 szczypta

50 mililitrów

nadzienie:

200 gramów

1 opakowanie

panierka:

3 łyżki

2 sztuki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej oraz odrobinę soli. Miksuj wszystko razem do momentu uzyskania ciasta o gładkiej, jednolitej konsystencji. Smaż naleśniki.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 1

Krok 2

Oscypki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w miseczce z połową przewidzianej żurawiny – następnie posmaruj nią każdy z naleśników i zwiń w kopertę.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 2

Krok 3

Tak złożone naleśniki panieruj kolejno: w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smaż na nieco głębszym, niż zwykle oleju.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 3

Krok 4

Do rondelka wlej wiśniówkę, dodaj pozostałą część żurawiny i zagotuj. Usmażone naleśniki podawaj na ciepło z przygotowanym sosem. Udekoruj gałązką świeżego rozmarynu.

Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - Krok 4
5

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 28.06.2021

    TAK. Konfitura z jagód też tu pasuje, wszak w górach jagód nie brakuje <3 Albo dodam do oscypka moją tajną broń – konfiturę z płatków róży z gruszką, która będzie tu smakową bombą! A że sezon na porzeczki już także nadchodzi – jak najbardziej mus z czarnej porzeczki, z daktylami (robiącymi za naturalne słodzidło) – podać się godzi… Zamiast wiśniówki - do użytku naszego dodam domowej roboty likier jajeczny; całość - coś pysznego! Zaś dzieci począstuję musem poziomkowym, bo chcę je zaskoczyć czymś nowym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 26.06.2021

    TAK! Oscypki dla nie mogą być w każdym wydaniu, tutaj akurat w naleśnikowym daniu!!!! Pyszna jest to wariacja obiadowa, mnie też pasuje konfitura wiśniowa!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 16.06.2021

    TAK. Góralskie naleśniki - nigdy niedane było mi takich próbować, jednak jestem fanką gór, więc na pewno będzie mi smakować! Jajka, wodę, mąkę, sól, olej w podanych proporcjach ze sobą zmiksuję, całą kuchnię zaczaruję! Ja mleka nie dodaję, bo nie tolerancję mam, jednak wodę jak najbardziej dam! Gładką konsystencję uzyskam, gdy działam w kuchni, dobrym nastawieniem tryskam! Naleśniki z przyjemnością usmażę, o takich z góralskim akcentem marzę! Oscypki w kostkę pokroję, ja dumnie w kuchni stoję! Z Goji Berry je będę mieszała, raczej nie będę podjadała! Następnie przygotowaną miksturą naleśniki posmaruję i w kopertę zwinę - z eksperymentów kulinarnych wśród znajomych i rodziny słynę! Teraz naleśniki w mące, roztrzepanym jajku, bułce tartej będę panierowała, międzyczasie pogodę za oknem podziwiała. W głębszym oleju usmażę, o smaku Tatr marzę! Ja wiśniówki w domu nie będę uwzględniała, gdyż dziecko też będzie jadło, a nikt nie chce, by z krzesła spadło! Zamiast tego konfiturę z żurawiny będę podgrzewała i owoców Goji Berry dodawała! Naleśniki z sosem będę podawała i się tymi pysznościami zajadała! SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Hałajko

    Julia Hałajko , 07.05.2020

    Panierka jest z jajka i bułki tartek jak dodasz mąkę wychodzi ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Marcol

    Szymon Marcol , 08.11.2016

    dobre ale uwazac na sos zeby nie byla to sama wodka. nalesniki skladac ostroznie i nie dawac do srodka zbyt duzo farszu bo sie roxpadaja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawiną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej