Grillowana polenta z sałatką z pomidorów i oliwek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana polenta z sałatką z pomidorów i oliwek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 łyżka

4 łyżki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 szklanki

1 szklanka

2 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Parmezan zetrzyj na tarce.

Krok 2

Zagotuj wodę z bulionem Knorr.

Krok 3

Stopniowo dodawaj kaszę i gotuj, do czasu gdy zgęstnieje.

Krok 4

Następnie dodaj ser, pietruszkę i bazylię.

Krok 5

Wlej polentę do naczynia o głębokości 19 cm, rozsmaruj i studź przez 10 minut.

Krok 6

Następnie przykryj i włóż do lodówki na 3 godziny, po czym wyłóż ją na deskę, odetnij krawędzie i pokrój na 4 kwadraty. Podziel każdy kwadrat na dwa trójkąty. Piecz polentę na oliwie, aż się zarumieni.

Krok 7

Przygotuj sałatkę z suszonych pomidorów i oliwek, dodaj majonez wymieszany z pieprzem i chilli.

Krok 8

Polentę rozłóż na talerzu, udekoruj sałatką i majonezem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana polenta z sałatką z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana polenta z sałatką z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana polenta z sałatką z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana polenta z sałatką z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana polenta z sałatką z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana polenta z sałatką z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana polenta z sałatką z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana polenta z sałatką z pomidorów i oliwek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka z szynką i serem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej