Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem
łatwe
193 osoby zapisały

Składniki
2 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry, obficie oprósz solą i odstaw na 10 minut, aby puściły sok. Potem wypłucz je pod zimną wodą, usuwając sól, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Bakłażany oprósz przyprawą do pikantnego grilla, nada ona potrawie wyrazistego smaku.

Krok 2
Bakłażany ułóż na desce, na każdy plaster połóż kawałek papryki, kozi ser i kilka listków bazylii oraz suszone pomidory. Całość dokładnie zroluj i zabezpiecz wykałaczką.

Krok 3
Grilluj na tackach pod przykryciem przez około 20 minut, przekręcając roladki co jakiś czas.


Dobra rada:
Roladki z bakłażana możesz dodatkowo zawinąć w plastry wędzonego boczku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem
Bakłażan to warzywo, które bardzo dobrze nadaje się do grillowania czy pieczenia. Jego miąższ jest zwarty i mięsisty, ale jednocześnie miękki. Nie rozpada się, łatwo przyrządzić z niego szaszłyki czy roladki. Doskonale skomponuje się z wieloma innymi warzywami, a także ziołami, serami i przyprawami. Jeśli więc szukasz sposobu na bezmięsny grill, przygotuj roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem. Bakłażan charakteryzuje się lekką goryczką, jednak łatwo się jej pozbyć. Kiedy pokroisz go w plastry, posyp je solą, a kiedy puszczą sok, wypłucz je i osusz. Na każdym kawałku układaj dodatki. Wyrazisty kozi ser doskonale będzie smakował z papryką, która po upieczeniu nabierze słodkości i zmięknie. Dodaj także suszone pomidory oraz liście bazylii. Pomidory nie tylko uzupełnią smak dania, ale dodatkowo nadadzą nadzieniu zwartą konsystencję. Roladki z bakłażana zwiń, złącz wykałaczką i grilluj, od czasu do czasu obracając. Podawaj z kiełkami rzodkiewki albo paprykowym sosem. Pamiętaj o tym daniu, planując potrawy na przyjęcie – nie tylko plenerowe.