Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli
łatwe
43 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
3 sztuki
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 sztuka
1 puszka
1 puszka
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
50 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek rozetrzyj z solą na miazgę, natkę kolendry posiekaj, awokado i pomidory obierz i pokrój w kostkę, limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Chili pokrój bardzo drobno.

Krok 2
W misce połącz część oliwy, połowę czosnku i połowę przyprawy Adobo Knorr oraz startą skórkę z limonki.

Krok 3
Powstałą marynatą natrzyj dokładnie kawałki ryby. Wstaw je na 10 minut do lodówki.

Krok 4
W misce połącz pozostałe składniki: oliwę, czosnek, przyprawę Adobo Knorr, ketchup, kolendrę, pomidory, awokado, fasolę, sok z limonki, chili oraz kukurydzę z puszki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Łososia smaż na patelni lub grilluj na średnio rozgrzanym grillu przez 3–4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości kawałków. Gotową rybę podawaj ułożoną na salsie.


Dobra rada:
Tak przygotowaną rybę możesz zawijać w ciepłe placki tortilli i podawać jako rybne burritos.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli
Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb. Grillowany łosoś (albo smażony), podany na salsie z czarnej fasoli, kukurydzy, awokado i pomidorów stanowi ciekawą odmianę w codziennym menu. Jest pyszny oraz aromatyczny – koniecznie spróbuj!
Dla kogo?
Grillowany łosoś to potrawa zarówno dla miłośników grillowanych dań, jak i tych, którzy w tygodniowym jadłospisie rzadko znajdują miejsce dla ryb. Ten przepis nie zawiedzie nikogo.
Na jaką okazję?
Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli to danie na piątek i na niedzielę. Zawsze pasuje.
Czy wiesz, że?
Zazwyczaj kupujemy fasolę białą lub czerwoną. A przecież w sklepach znajdziemy też jej czarną odmianę. W wielu krajach Ameryki Południowej stanowi ona popularny składnik.
Dla urozmaicenia:
Łososia możesz zawinąć w tortillę i podawać w formie rybnego burritos.