Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 sztuka

1 puszka

1 puszka

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

50 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek rozetrzyj z solą na miazgę, natkę kolendry posiekaj, awokado i pomidory obierz i pokrój w kostkę, limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Chili pokrój bardzo drobno.

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - Krok 1

Krok 2

W misce połącz część oliwy, połowę czosnku i połowę przyprawy Adobo Knorr oraz startą skórkę z limonki.

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - Krok 2

Krok 3

Powstałą marynatą natrzyj dokładnie kawałki ryby. Wstaw je na 10 minut do lodówki.

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - Krok 3

Krok 4

W misce połącz pozostałe składniki: oliwę, czosnek, przyprawę Adobo Knorr, ketchup, kolendrę, pomidory, awokado, fasolę, sok z limonki, chili oraz kukurydzę z puszki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - Krok 4

Krok 5

Łososia smaż na patelni lub grilluj na średnio rozgrzanym grillu przez 3–4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości kawałków. Gotową rybę podawaj ułożoną na salsie.

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Tak przygotowaną rybę możesz zawijać w ciepłe placki tortilli i podawać jako rybne burritos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb. Grillowany łosoś (albo smażony), podany na salsie z czarnej fasoli, kukurydzy, awokado i pomidorów stanowi ciekawą odmianę w codziennym menu. Jest pyszny oraz aromatyczny – koniecznie spróbuj!

Dla kogo?

Grillowany łosoś to potrawa zarówno dla miłośników grillowanych dań, jak i tych, którzy w tygodniowym jadłospisie rzadko znajdują miejsce dla ryb. Ten przepis nie zawiedzie nikogo.

Na jaką okazję?

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli to danie na piątek i na niedzielę. Zawsze pasuje.

Czy wiesz, że?

Zazwyczaj kupujemy fasolę białą lub czerwoną. A przecież w sklepach znajdziemy też jej czarną odmianę. W wielu krajach Ameryki Południowej stanowi ona popularny składnik.

Dla urozmaicenia:

Łososia możesz zawinąć w tortillę i podawać w formie rybnego burritos.