
Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
5 łyżek
1 sztuka
1 łyżeczka
4 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka, z papryki wytnij gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. Pomidory pokrój w plastry, a sałatę posiekaj.
Krok 2
Mięso pokrój w cieniutkie paski, oprósz przyprawą do gyrosa, a następnie obsmaż z obu stron na rozgrzanej patelni, przełóż je na bok. Na tej samej patelni obsmaż warzywa paprykę i cebulę. Warzywa smaż krótko, powinny być tylko delikatnie zeszklone. Mięso i warzywa dodatkowo połącz z sosem sambal.
Krok 3
Na czystej patelni podgrzej tortillę lub pitę, jak wolisz. Chlebek napełnij mięsem, warzywami, dodaj sos Hellmann's tzatziki i pomidora do środka.

Dobra rada:
W taki sam sposób możesz przygotować gyrosa z piersi kurczaka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gyros wołowy z sosem tzatziki
Przepis na gyros wołowy to nieco inny sposób na przygotowanie tradycyjnej pity z dodatkami. Głównym składnikiem dania jest oczywiście mięso wołowe, które w towarzystwie odpowiednich dodatków komponuje się idealnie. Mogą to być ulubione warzywa, sosy oraz przyprawy. My proponujemy m.in. sałatę, cebulę, pomidora oraz sos przygotowany z odpowiednio dobranych produktów. Wypróbuj nasz przepis i dodaj go do swojego menu!
Dla kogo?
Gyros wołowy proponujemy szczególnie tym, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez dodatku mięsa. Nie oznacza to, że nie warto sięgać po inne składniki. Są nimi oczywiście warzywa, które w towarzystwie soczystego mięsa i wyrazistego sosu komponują się znakomicie.
Na jaką okazję?
Drugie śniadanie, obiad, kolacja – to przykładowe pory, w których możesz zaserwować gyrosa wołowego. Na jego przygotowanie potrzebujesz jedynie 20 minut i pyszny posiłek gotowy. Jeśli planujesz przyrządzić go ponownie – np. następnego dnia – przygotuj większą porcję mięsa i przechowuj w lodówce. Pozostanie ci tylko przygotowanie warzyw oraz sosu na świeżo.
Czy wiesz, że?
Dodatki do gyrosa wołowego z sosem możesz dobierać wedle uznania. Znając swoje kubki i upodobania smakowe, najlepiej wiesz, które składniki sprawdzą się w omawianym daniu. My polecamy połączenie mięsa, warzyw oraz sosu na bazie majonezu, które nigdy nie zawodzi.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie jesteś fanem gyrosa wołowego, możesz przygotować go na bazie mięsa drobiowego. Sposób oraz czas przygotowania się nie zmieniają. Tak samo jak użyte składniki – warzywa oraz aromatyczny sos majonezowy to niezbędnik tej potrawy!