
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
1 pęczek
2 łyżki
65 mililitrów
125 mililitrów
2 łyżki
4 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Halibuta umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, skropić octem i odstawić na 10min.
Krok 2
W międzyczasie w miseczce wymieszać śmietanę, jogurt, zioła, doprawić do smaku Delikatem Knorr i pieprzem, dodać kapary.
Krok 3
Rybę doprawić Delikatem Knorr, pieprzem i cukrem oraz skropić olejem z obu stron.
Krok 4
Halibuta grillować 10min z obu stron wielokrotnie obracając. Po upieczeniu polać sosem i podawać.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Halibut z sosem śmietanowo-ziołowym
Halibut to ryba bardzo ceniona przez kucharzy. Ma delikatny smak, jest dość tłusty, co sprawia, że niemal rozpływa się w ustach. Można go przyrządzać na wiele sposobów: przygotowuje się go na grillu, smaży, dusi, piecze w piekarniku lub na parze. Grillowany halibut w sosie śmietanowo-ziołowym z kaparami to propozycja na elegancką kolację lub uroczysty obiad, podczas którego chcesz poczęstować gości oryginalnym daniem. Możesz go serwować z dodatkiem w postaci makaronu (najlepiej fusilli, czyli świderkami, lub tagliatelle – grubymi wstążkami), z kaszą lub ryżem. Ze względu na sos takie zestawienie bardzo dobrze się sprawdzi, podobnie jak dodatek w postaci kopytek czy popularnych klusek śląskich. Do halibuta w tej wersji pasują też różnego rodzaju surówki, można go np. podać z tartą, gotowaną czerwoną kapustą, koniecznie posypaną sezamem. Z rybą świetnie będzie się także komponować surówka z kiszonej kapusty z marchewką. Jeśli wolisz świeże, surowe warzywa, przygotuj sałatę lodową ze smażonym tofu i sezamem, w ten sposób nadasz swojemu daniu nieco egzotyki, nawiązując do kuchni tajskiej, w której halibut jest częstym składnikiem. Przygotuj aromatyczne, eleganckie danie według naszego przepisu!