Halibut z sosem z białego wina i świeżymi ziołami
łatwe
4 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
1 szklanka
4 łyżeczki
1 szklanka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
50 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety ryby opłucz pod zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw do smaku białym pieprzem.
Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj i podsmaż na maśle, dodaj wino i gotuj do momentu odparowania połowy płynu.
Krok 3
Następnie dodaj śmietankę, ponownie zagotuj i wsyp stopniowo zasmażkę, cały czas mieszając, aż powstanie kremowy sos. Gotowy sos przecedź przez sito.
Krok 4
Filety halibuta usmaż na patelni z rozgrzana oliwą na złoto-rumiany kolor.
Krok 5
Usmażoną rybę ułóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu, przełóż na talerz i podawaj polaną sosem i udekorowaną świeżymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Halibut z sosem z białego wina i świeżymi ziołami
Ryba podana z aksamitnym sosem z białego wina i świeżymi ziołami to propozycja na smaczny obiad lub wykwintną kolację. Polecamy do proponowanego przez nas przepisu użyć halibuta, ale możesz go zastąpić inną rybą, np. sandaczem lub dorszem. Kremowy sos na bazie białego wina, cebuli, czosnku i śmietanki podkreśla delikatny smak ryby, a zioła dodają jej aromatu. Możesz ją podać z puree ziemniaczanym lub z zielonego groszku albo z makaronem, np. tagliatelle. Potrawa będzie dobrze smakowała również z pieczywem, sprawdzi się przy niej np. świeża bagietka. Jako dodatek warzywny rekomenduje się do takiego zestawu surówkę z białej kapusty lub z selera, jabłka i orzechów włoskich. Świetnie pasować będą również różnego rodzaju świeże sałatki, np. z roszponką, rukolą lub młodym szpinakiem. Do ryby możesz też serwować gotowane warzywa, takie jak brokuły, kalafior czy fasolka lub szparagi. Halibut z sosem z białego wina stanie się smacznym punktem Twojego przyjęcia, ale będzie także dobrą propozycją na lunch lub kolację, zwłaszcza jeśli masz ochotę na coś bardziej wyszukanego. Wypróbuj nasz przepis!