Homar grillowany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Homar grillowany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 łyżek

1 pęczek

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Homara rozmroź w lodówce przez noc. Następnie przetnij wzdłuż na pół, zaczynając od głowy.

Krok 2

Oderwij szczypce. Rozetnij skorupę i wyjmij mięso. Cały korpus dokładnie umyj, pozbądź się zielonych części z głowy. Powinno pozostać samo białe mięso. Tak przygotowanego homara dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym.

Krok 3

Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, posiekaną pietruszką i czosnkiem oraz przyprawą Knorr.

Krok 4

Homara polej marynatą i odstaw na godzinę.

Krok 5

Po tym czasie grillu po kilka minut z każdej strony. W trakcie grillowania polej sosem z marynaty. Podawaj z zieloną sałatą i grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Homar grillowany  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Homar grillowany Homar grillowany

Homar grillowany to efektowne danie, które przypadnie do gustu w szczególności tym, którzy lubią owoce morza. Odpowiednio przyrządzony skorupiak będzie dobrze komponował się z wiosennymi i letnimi sałatkami oraz chrupiącymi grzankami z białego pieczywa. Sprawdzi się w wielu sytuacjach: może pełnić rolę nietypowej przystawki przed wystawnym obiadem lub danie, które można zrobić na grillu z przyjaciółmi. Pamiętaj jedynie, że jego przyrządzenie wymaga kilku wcześniejszych przygotowań, dzięki którym gotowe danie będzie wyjątkowo smaczne. Homara należy najpierw dobrze rozmrozić, by łatwiej ściągnąć z niego skorupę i dostać się do białego mięsa, które powinno się odpowiednio długo marynować (co najmniej godzinę). Marynatę możesz przygotować z oliwy z oliwek, soku z cytryny, natki pietruszki, czosnku oraz ulubionych przypraw. Samo grillowanie zajmie tylko kilka chwil. Wykorzystaj do tego grill, który rozpalić możesz świeżym powietrzu bądź patelnię grillową. Sprawdź nasz przepis i przygotuj to smakowite danie.