Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka
łatwe
230 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
50 mililitrów
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę wzdłuż na pół, a następnie pod skosem w cienkie plastry.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone piersi. Następnie dodaj cebulę i plastry marchewki.
Krok 3
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze szklanką zimnej wody. Przygotowany Fix wlej na patelnię z mięsem oraz warzywami i doprowadź do wrzenia.
Krok 4
Następnie zmniejsz ogień, dodaj śmietanę oraz miód i gotuj jeszcze 8 minut. Pod koniec gotowania dodaj musztardę oraz pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotową potrawkę podawaj z ryżem
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Miodowo-musztardowa potrawka z kurczaka
Kurczak jest niezwykle uniwersalnym składnikiem sałatek i dań obiadowych. Przyrządza się go na wiele sposobów, ale dzięki swojej delikatności szczególnie smaczny jest w wersji słodko-pikantnej. Soczyste mięso, którego smak podkreślają wyraziste dodatki, stanowi doskonałą propozycję na codzienny obiad. Potrawka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym ma nieco orientalny charakter. Pierś z kurczaka, pokrojoną na kawałki, smaży się z cebulą i marchewką, a następnie dusi z dodatkiem wody i przypraw. Do całości dołącza się śmietanę i miód, a na końcu musztardę oraz pieprz. Dzięki tym dodatkom potrawa zyskuje wyrazistość. Powstaje gęsty, kremowy sos, który doskonale łączy soczyste mięso z warzywami. Tak przygotowane danie serwuje się z ryżem. Sprawdzi się zwłaszcza delikatnie słodkawy ryż jaśminowy. Danie będzie też wyśmienite z kluskami śląskimi lub kopytkami. Podawaj potrawkę z kurczaka w sosie miodowym z sałatką z ogórka, sezamu i sosu sojowego. Przekonaj się, jak łatwo ją przyrządzić, wykorzystując podany przepis.