Warzywa zapiekane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa zapiekane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
968 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

392 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

376 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

0.5 kilograma

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Brukselki oczyść, kalafiora podziel na małe różyczki, czosnek posiekaj.

Warzywa zapiekane - Krok 1

Krok 2

Brukselki i kalafiora ugotuj oddzielnie na półtwardo w lekko osolonej wodzie.

Warzywa zapiekane - Krok 2

Krok 3

Fix Spaghetti Carbonara Knorr połącz ze śmietaną, chrzanem i czosnkiem. Brukselki i kalafiora ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej Fixem. Piecz około 35 minut w temperaturze 200 stopni.

Warzywa zapiekane - Krok 3

Krok 4

Pod koniec pieczenia posyp po wierzchu bułką tartą, ozdób kawałkami pomidora i zapiecz przez 5 minut.

Warzywa zapiekane - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Sprawdzamy przepisy

    Sprawdzamy przepisy , 31.03.2016

    ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa zapiekane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa zapiekaneWarzywa zapiekane

Warzywa zapiekane smakują zupełnie inaczej niż surowe – za sprawą wysokiej temperatury wydobywa się ich naturalna słodycz. Pieczone warzywa dobrze smakować będą zarówno solo, jak i z dodatkiem ulubionych przypraw czy sosu. Możesz je zapiec z kremowym sosem carbonara – to sposób na pyszny i szybki obiad. Do zapiekanki możesz dodać niemalże każde z warzyw: od ziemniaka, przez marchewkę, pietruszkę, pasternak, seler, po bakłażana i cukinię i oczywiście zastosowane tutaj brokuły i kalafior. Warzywa piec powinno się przez około trzydzieści – czterdzieści minut, aż do momentu, gdy zmiękną, przyrumienią się i staną się chrupiące. W połowie pieczenia należy je przewrócić. Najlepiej smakują na gorąco, udekorowane gałązkami rozmarynu albo tymianku lub posypane ziołami. Serwuj je same lub z czosnkową bagietką.