Jajka na kurkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka na kurkach

Autor: Kamila Kolbuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

200 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurki oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy grzyby oraz przyprawę czosnkową. Smażymy na złoto. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Krok 2

W garnku zagotowujemy wodę z solą i octem. Jajka wybijamy pojedynczo. Wlewamy jedno do wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2 min. Wyjmujemy z wody. Tak samo przygotowujemy kolejne jajko.

Krok 3

Pomidory kroimy w kostkę. Doprawiamy według uznania. Kurki wykładamy na talerz, na nich serwujemy jajka, dodajemy pomidory i całość dekorujemy octem balsamicznym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka na kurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka na kurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka na kurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka na kurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka na kurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka na kurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka na kurkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka na kurkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej