Jajka z rzeżuchą – faszerowane: z majonezem | Przepisy.pl pixel

Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

heart
413 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

587 osób wydrukowało

Pobierz pdf

906 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

3 plastry

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo a następnie ostudź i obierz delikatnie ze skorupek. Przekrój na połówki i wydrąż żółtka – te natomiast rozetrzyj widelcem.

Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - Krok 1

Krok 2

Plastry szynki rozłóż na pergaminie na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8 minut (piecz do momentu, gdy będzie chrupiąca). Następnie odsącz na papierowym ręczniku i pokrusz na małe kawałeczki.

Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - Krok 2

Krok 3

Pomidory i czosnek posiekaj drobno, orzeszki upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - Krok 3

Krok 4

Majonez przełóż do miseczki i wymieszaj z żółtkami, bazyliowym pesto, pokruszoną szynką, czosnkiem, pomidorami i orzeszkami. Całość dopraw do smaku zmielonym pieprzem.

Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - Krok 4

Krok 5

Gotowy farsz nałóż w połówki wydrążonych jajek, ułóż je na półmisku i udekoruj rzeżuchą. Tak przygotowane jajka podawaj najlepiej schłodzone.

Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie lubisz rzeżuchy, jajka posyp pokrojonym szczypiorem. Pamiętaj również, aby nie gotować jajek zbyt długo – żółtka wtedy nabiorą sinej barwy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka z majonezem, bazylią i rzeżuchąJajka z majonezem, bazylią i rzeżuchą

Jajka z majonezem to przekąska bardzo popularna. Podaje się je nie tylko na święta, ale także podczas przyjęć, jako część tzw. zimnej płyty. Spróbuj ciekawej alternatywny dla tego dania, czyli jajek z majonezem bazyliowym i rzeżuchą. To zdecydowanie bogatsza wersja – oprócz majonezu i bazyliowego pesto, w jej skład wchodzą też suszone pomidory i prażone orzeszki pinii. A także długodojrzewająca szynka, np. szwarcwaldzka albo serrano. Jej plasterki są bardzo cienkie, łatwo upiec je zatem w piekarniku tak, by stały się chrupiące. Pokrój je na drobne kawałki razem z suszonymi pomidorami, pesto oraz czosnkiem, i przygotuj gęsty sos na bazie majonezu. Jajka przekrój na połówki, wyjmij żółtka, rozetrzyj je i połącz z farszem. Szynka, pomidory i bazyliowy majonez nadadzą jajkom nieco włoskiego charakteru. Ułóż je na półmisku i delikatnie posyp rzeżuchą albo koperkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem. Sprawdź dokładny przepis na jajka z majonezem bazyliowym i rzeżuchą. Przygotuj je na najbliższą okazję.