Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO
łatwe
163 osoby zapisały
Składniki
6 sztuk
2 łyżki
200 gramów
1 łyżka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
80 gramów
300 gramów
2 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, szpinak umyj. Na dużej patelni podsmaż pieczarki z odrobiną soli aż wyparuje cała zawarta w nich woda.

Krok 2
Następnie dodaj szpinak, lekko wymieszaj i przełóż całość do kielicha miksera.

Krok 3
Ugotuj jajka na twardo (10 minut od zagotowania), następnie wystudź je w zimnej wodzie.

Krok 4
Ugotowane przekrój ostrym nożem, dość energicznie na pół. Wyjmij ostrożnie białko oraz żółtko tak aby zachować połówki skorupek. Jajka dodaj do szpinaku.

Krok 5
Dopraw cebulą oraz przyprawami Knorr, dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość zmiksuj na gładką masę. Gotowy farsz nakładaj do pustych jajecznych skorupek.

Krok 6
Teraz posyp jaja sporą ilością bułki tartej, lekko przyklep aby się przykleiła i smaż płaską stroną na patelni z olejem i masłem. Usmażone podawaj na liści sałaty i posyp dodatkowo natką pietruszki.


Dobra rada:
Do faszerowanych jaj możesz dodać dowolny farsz, pomidorowy, mięsny, ziołowy czy jajeczny. Tak przygotowane jaja możesz dodatkowo posypać kawałkami sera feta.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach - VIDEO
Jajka faszerowane to praktyczna przekąska. Można je podać na przyjęciu oraz na codzienną kolację. Jeśli nie chcesz, żeby było zbyt banalnie, zaserwuj jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach. Będą nie tylko dobrze smakować, ale i ciekawie się prezentować.
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy cenią sobie oryginalnie podane przystawki. Jajka faszerowane z pieczarkami w skorupkach świetnie się sprawdzą.
Na jaką okazję?
Jajka faszerowane z pieczarkami będą prawdziwym rarytasem na każdym przyjęciu. Możesz też przygotować je na co dzień. Są uniwersalne i wszędzie pasują!
Czy wiesz, że?
Jajka faszerowane to popularna przystawka na wielkanocnym stole. Podaje się je wtedy z najróżniejszymi farszami, a w każdym domu można spotkać inną wersję.
Dla urozmaicenia
Do faszerowanych jaj możesz użyć dowolnego nadzienia – mięsnego, warzywnego lub ziołowego. Gotowy a kulinarne eksperymenty?