Ziemniaki z chorizo - faszerowane, pieczone | Przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
169 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

511 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

200 gramów

500 gramów

5 sztuk

2 sztuki

3 łyżki

100 gramów

50 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i wysusz, następnie z wierzchu posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, wystudź je, przekrój na pół i wydrąż, zachowując skorupy.

Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - Krok 1

Krok 2

Kiełbasę pokrój w półplastry, szalotkę w piórka, grzyby w ósemki, a rozmaryn posiekaj. Zetrzyj na tarce oba sery.

Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż chorizo, a gdy się wytopi, odlej część tłuszczu. Na pozostałym podsmaż cebulę i pieczarki, dopraw do smaku przyprawą Knorr i posiekanym rozmarynem. Przełóż je do wydrążonych skorup ziemniaków.

Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki przesiekaj i delikatnie wymieszaj z serem gruyer, włóż na powrót w skorupy, z wierzchu oprósz parmezanem.

Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - Krok 4

Krok 5

Całość wstaw do nagrzanego do 190° piekarnika na 15 minut, aby się ładnie zarumieniły z wierzchu i były gorące w środku

Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do ziemniaków można dodać jedną ostrą paprykę chili, która nada potrawie wyrazistości.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizoPieczone ziemniaki faszerowane grzybami i chorizo

Faszerowane ziemniaki świetnie sprawdzą się jako potrawa zarówno na co dzień, jak i na bardziej odświętne okazje. Oryginalny farsz sprawi, że jeśli zaserwujesz takie danie, z pewnością zostanie zapamiętane na dłużej! Wypróbuj przepis na pieczone ziemniaki z grzybami i chorizo – nie pożałujesz!

Dla kogo?

Porcja pieczonych, faszerowanych ziemniaków w takim wydaniu zachwyci nawet najbardziej wybrednego domownika.

Na jaką okazję?

Pieczonymi ziemniakami, nafaszerowanymi grzybami i chorizo, bez wątpienia zaskoczysz osoby zaproszone na obiad!

Czy wiesz, że?

Chorizo to tradycyjna, hiszpańska kiełbasa robiona z wieprzowiny. Jest łatwo rozpoznawalna dzięki swojemu charakterystycznemu zapachowi.

Dla urozmaicenia:

Zamiast parmezanu użyć możesz innego, lubianego sera, np. mozzarelli. To samo tyczy się dodatków – nie obowiązują tu żadne ograniczenia!