Jesienny krem z dyni i ziemniaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jesienny krem z dyni i ziemniaka

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
34 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 dekagramów

30 dekagramów

1 sztuka

2 łyżki

100 mililitrów

1 sztuka

5 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki i dynię obieramy, płuczemy, kroimy w średnią kostkę. Rukolę miksujemy z ok. 50 ml oleju rzepakowego, doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.

Krok 2

Foremkami do ciastek wycinamy jeżyki z tortilli. Smażymy je na rumiano na rozgrzanym oleju. Odsączamy przy użyciu papierowych ręczników. Możemy doprawić ulubionymi ziołami.

Krok 3

Na rozgrzanym maśle przesmażamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz ziemniaki. Po 3-4 minutach dodajemy dynię i kila razy mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Zalewamy 750 ml wywaru, przygotowanego z jednej kostki rosołowej. Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie.

Krok 4

Wlewamy śmietanę i miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem (czarnym i kolorowym), chili jalapeno i imbirem. Podgrzewamy na wolnym ogniu (gęste zupy kremy są kapryśne, więc musimy uważać, aby za bardzo nas nie popryskały- najlepiej więc gotować zupę pod przykryciem).

Krok 5

Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Grillujemy z obu stron na rumiano. Posypujemy suszonymi pomidorami, a następnie kroimy w cienkie paski.

Krok 6

Zupę nalewamy na talerze lub do miseczek. Ze zmiksowanej rukoli robimy na jej powierzchni kilka kleksów, po czym "rozmazujemy" je drewnianym patyczkiem. Układamy kilka paseczków piersi z kurczaka i po 1-2 jeżyki z tortilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jesienny krem z dyni i ziemniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jesienny krem z dyni i ziemniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jesienny krem z dyni i ziemniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jesienny krem z dyni i ziemniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jesienny krem z dyni i ziemniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jesienny krem z dyni i ziemniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jesienny krem z dyni i ziemniaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jesienny krem z dyni i ziemniaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej