Jeż przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jeż

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

15

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

219 osób wydrukowało

Pobierz pdf

234 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

1 szklanka

0.5 szklanki

1.33 szklanki

4 łyżki

2 łyżeczki

3 łyżki

masa do jeża:

5 sztuk

30 dekagramów

45 dekagramów

1 opakowanie

2 łyżki

20 mililitrów

polewa:

2 łyżki

8 łyżek

6 łyżeczek

14 łyżeczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtku. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Do piany wsypać mąki i delikatnie mieszając dodać olej.

Krok 2

Masę wylać na tortownicę o średnicy 28 cm i piec w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy blaty. Z każdego wyciąć kształt jeża (kształt łezki), każdy po kolei musi być mniejszy!

Krok 3

Biszkopty nasączyć wiśniówką rozcieńczoną z wodą. Jajka ubić z cukrem na parze i wystudzić.

Krok 4

Kasię utrzeć, dodać czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dodawać po trochu masy jajecznej, kakao i na końcu wódkę.

Krok 5

Na pierwszą warstwę biszkoptu można dać jeszcze trochę dżemiku wiśniowego i na to część masy. Przykryć kolejnym biszkoptem, nasączyć, nałożyć masy i powciskać wiśnie. Kolejna warstwa i krem.

Krok 6

Z pozostałości wyciętego biszkopta ułożyć jeszcze ostatnią łezkę, zasmarować i wyprofilować resztą jeża.

Krok 7

Polewa: Podgrzać wodę z cukrem pudrem. Gdy cukier się rozpuści, wsypać kakao i wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać Kasię (nie gotować). Wystudzoną i tężejącą już masą polać jeża. Udekorować jeża słupkami migdałów. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jeż - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej