
Składniki
4 szklanki
12 łyżek
4 łyżeczki
4 łyżeczki
4 łyżeczki
4 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Przygotuj granolę: płatki wymieszaj ze słonecznikiem, siemieniem lnianym rodzynkami i miodem.

Krok 2
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej granolę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. W czasie pieczenia kilka razy wymieszaj całość, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły.

Krok 3
Posyp jogurt gotową granolą.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, miedzi, manganu, witaminy B2, witaminy B12.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jogurt z granolą
Jogurt z granolą to świetna propozycja na szybkie drugie śniadanie. Miksuj płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik oraz rodzynki. Całość osłodzi Ci miód. Przepis na zdrową i smaczną przekąskę gotowy.
Dla kogo?
Jogurt z granolą to propozycja dla ludzi pragnących wprowadzić do swojej diety zdrowe nawyki żywieniowe. Jogurt naturalny w towarzystwie zbóż oraz suszonych owoców stanowi wartościowe „małe co nieco” przed obiadem.
Na zdrowie!
Masz problem z podwyższonym cholesterolem? W walce z tym problemem prawidłowa dieta odgrywa kluczową rolę. Warto włączyć do swojego menu pełnoziarniste produkty, takie jak płatki i otręby, spożywając je nie mniej niż cztery razy dziennie. Równie ważne jest zwracanie uwagi, by sięgać po zdrowe tłuszcze roślinne. Znajdziemy je w tym posiłku w ziarnach siemienia lnianego oraz słonecznika.
Czy wiesz, że?
Mianem „granola” określa się mieszaninę płatków zbożowych, bakalii, rodzynek, rozmaitych orzechów z cukrem lub miodem. Nazwa pochodzi od włoskiego zdrobnienia „grano” oznaczającego zboże lub pszenicę.