Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

8

heart
132 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

na mozzarellę w galarecie z warzywami:

0.25 łyżeczki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 łyżka

8 sztuk

0.5 łyżeczki

2 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżki

60 gramów

1 łyżeczka

na chrupiące tosty:

1 sztuka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Natkę posiekaj.

Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - Krok 1

Krok 2

W rondlu zagotuj wodę. Dodaj przyprawę uniwersalną Knorr, pieprz i żelatynę. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.

Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie, w płaskim naczyniu rozłóż mozzarellę pokrojoną na połówki. Pomiędzy ułóż paseczki papryki i kukurydzę, posyp natką i makiem.

Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - Krok 3

Krok 4

Całość zalej wodą z żelatyną i przyprawami. Odstaw na około 2 godziny do lodówki.

Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - Krok 4

Krok 5

Po tym czasie zrób tosty. Tortillę podziel na małe trójkąty. Podpiecz w tosterze. Posyp papryką. Podawaj z galaretką, ułożoną na rukoli.

Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - Krok 5
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Teresa Chmielowska

    Teresa Chmielowska , 23.12.2017

    Super przepis zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostamiMozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami

Chcesz podać oryginalną kolację albo podwieczorek? Przygotuj mozzarellę w galarecie z warzywami, makiem oraz chrupiącymi tostami. To smaczne fit danie, które doskonale nadawać się będzie także na poczęstunek dla gości lub dodatek do mięs. Zacznij od pokrojenia papryki i przygotowania galarety, która musi ostygnąć, zanim połączysz ją z pozostałymi składnikami, zwłaszcza z serem. Pokrój go na niewielkie kawałki i umieść w kokilkach albo innych niewielkich pojemnikach. Dodaj żółtą i czerwoną paprykę, kukurydzę konserwową, pietruszkę i mak – całość będzie apetyczna i kolorowa. Zalej każdą porcją schłodzoną galaretką. Przed podaniem przygotuj też tosty z tortilli. Wystarczy, że pokroisz ją na niewielkie trójkąty i opieczesz w tosterze. Dodaj im wyrazistości, posypując każdy kawałek papryką w proszku (słodką albo pikantną). Podawaj przekąskę ułożoną na liściach rukoli. Mozzarella w galarecie to świetna alternatywa dla klasycznych tymbalików z kurczaka – wypróbuj to zdrowe danie przy najbliższej okazji!