Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

29

heart
417 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

738 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1006 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

na sałatkę:

360 gramów

200 gramów

100 gramów

130 gramów

180 gramów

2 łyżki

na sos:

3 łyżki

3 łyżki

9 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Buraki ugotuj w łupinkach na półtwardo, wystudź i obierz. Pokrój w cienkie plasterki.

Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - Krok 1

Krok 2

Sałatę lodową porwij i wrzuć razem z rukolą lub roszponką do miski. Dodaj buraki, mandarynkę podzieloną na cząstki oraz zielonego ogórka pokrojonego w plasterki.

Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do opakowania sosu sałatkowego Knorr, 3 łyżki oleju i 3 łyżki wody. Całość wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.

Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - Krok 3

Krok 4

Całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Posyp podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiąca sałata z burakami i mandarynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca sałata z burakami i mandarynkąChrupiąca sałata z burakami i mandarynką

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Nie unikaj jedzenia kolacji – wartościowy wieczorny posiłek to ważny element diety. Zadbaj jednak o to, by była ona lekka i zdrowa. Na przykład smaczna sałatka z tego przepisu przyniesie Twojemu organizmowi wiele korzyści. Przygotuj na koniec dnia sałatę z burakami i mandarynką. Jej bazę stanowi chrupiąca sałata lodowa i rukola, którą ewentualnie zastąpić możesz roszponką. Dodaj gotowane na półtwardo buraki – ugotuj je w łupinach, by nie traciły składników odżywczych. To bardzo zdrowe warzywa, pełne witamin i niskokaloryczne. Pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej i wspomagają przemianę materii. Dzięki temu, że mają słodki smak, zmniejszają ochotę na słodycze. Dodatkowo są lekkostrawne, świetnie nadają się więc na fit kolację. Połącz je z sałatą i podkreśl ich smak niewielką ilością mandarynek. Żeby nadać sałatce chrupkości, dodaj do niej kawałki świeżego, zielonego ogórka. Pokrój go w plasterki razem ze skórką. Sałatkę polej sosem francuskim. Na koniec posyp ją jeszcze uprażonymi na złocisty kolor pestkami słonecznika – będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej chrupiąca.