Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
259 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

1 opakowanie

1 pęczek

50 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte i osuszone udka z kaczki skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawą Knorr oraz otartą skórka z 2 pomarańczy, odstaw na bok przynajmniej na godzinę.

Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - Krok 1

Krok 2

Włoszczyznę umyj, obierz i rozdrobnij, podsmaż, następnie przerzuć do żaroodpornego naczynia. Na warzywach ułóż udka z kaczki.

Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - Krok 2

Krok 3

Całość zalej Sosem do pieczeni jasny Knorr wymieszanym w szklance gorącej wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i Esencję do duszonego kurczaka Knorr. Kaczkę duś w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 90 minut - do momentu aż będzie zupełnie miękka. Jeśli woda odparuje uzupełnij ją. Udka przełóż do innego naczynia a następnie przecedź do garnuszka wywar z pieczenia.

Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - Krok 3

Krok 4

Z masła i mąki przygotuj zasmażkę

Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - Krok 4

Krok 5

Z obranych pomarańczy wykrój filety z miąższu, zbierając jednocześnie powstały sok. Sok i wywar z duszenia połącz z likierem pomarańczowym i zagotuj. Całość zagęść dodając odpowiednią ilość zasmażki. W ostatniej chwili do gotowego już sosu dodaj kawałki pomarańczy. Upieczone udka podaj polane sosem.

Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - Krok 5
102

Opinie o przepisie

  • Gustaw Edward Pki

    Gustaw Edward Pki , 23.12.2014

    Jeść super taki połączenie. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Leśniak

    Marek Leśniak , 23.12.2014

    Smaczne! Jadłem kiedyś w karczmie "Nad Stawami" w Podgórzynie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacław Kuźniar

    Wacław Kuźniar , 23.12.2014

    W supermarketach zwykle są udka mrożone- smaczne...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Ożarowska

    Halina Ożarowska , 23.12.2014

    uwielbiam kaczki ale gdzie je kupić ? W moim rejonie niedostępne indyk owszem ale kaczka? brak!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Blackdog Bokwa

    Paweł Blackdog Bokwa , 23.12.2014

    nie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Sikorski

    Zbigniew Sikorski , 23.12.2014

    najlepiej miód

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Cęcak

    Józef Cęcak , 23.12.2014

    Bardzo tylko coś brakuje bez popicia chyba nie da się tego zjeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Wacławek

    Jakub Wacławek , 23.12.2014

    Nie wygląda dobrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacław Kieroński

    Wacław Kieroński , 23.12.2014

    i pewnie jest to przepis ze starej tradycyjnej polskiej kuchni :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Lukasiewicz

    Alicja Lukasiewicz , 23.12.2014

    tak, to mam na obiad świateczny :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Grochowski

    Janusz Grochowski , 23.12.2014

    Marikuś musisz w Toruniu tatusiowi zrobić, apetyczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Monika

    Izabela Monika , 23.12.2014

    zjadłabym...:P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Wawrzyn

    Piotr Wawrzyn , 23.12.2014

    To jest polska kuchnia, szczególnie kaczka z pomarańczami. Istnieje kuchnia chłopska,mieszczańska, szlachecka , magnacka. W nowoczesnym republikańskim społeczeństwie akceptujemy wszystko to jako kuchnie polską :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Czaplicki

    Marek Czaplicki , 23.12.2014

    Już zgłodniałem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Grzegorz Senkowscy

    Elzbieta Grzegorz Senkowscy , 23.12.2014

    Dla mnie tylko kacze udko dziekuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Mackiewicz

    Marek Mackiewicz , 23.12.2014

    no-no napewno smaczne corcia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Czechowska

    Iwona Czechowska , 23.12.2014

    A dlaczego ograniczać się do pomidorowej i schabowego (który nota bene wcale nie jest tradycyjnym polskim daniem)? Zgadzam się, że polska kuchnia jest pyszna. Ale jeżeli ktoś lubi mięso z owocami, dlaczego od razu odsądzać go od czci i wiary? O gustach się nie dyskutuje. Ja np. nie znoszę śledzi pod żadną postacią, bo mi śmierdzą tranem. Ale bynajmniej nie uważam, że to "kulinarna profanacja". Lubią - niech jedzą!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Czechowska

    Iwona Czechowska , 23.12.2014

    No nie wiem, dla mnie ma duże znaczenie co jem, jak jem i z kim jem. Jeżeli i tak musimy jeść, to czy nie lepiej robić to z przyjemnością, niż byle co i byle jak?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemek Bierka

    Przemek Bierka , 23.12.2014

    Mały kucharz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Bielański

    Zdzisław Bielański , 23.12.2014

    Wesołych Świąt ....:) https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10644454_292647824263104_6457532517789068204_n.jpg?oh=e891f14d10e3af510f81fa9967a4fb48&oe=55435017

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Bielański

    Zdzisław Bielański , 23.12.2014

    https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/10609555_725648870840202_2896765922553096195_n.jpg?oh=65ec4f9ecf835a283ccd36e3bdd4192e&oe=5544C617

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislawa Tralska

    Stanislawa Tralska , 23.12.2014

    narobiłaś Krysiu smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Czarnik

    Irena Czarnik , 23.12.2014

    Ja lubię kaczkę w rosole i Indyka chodzącego po stole

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Radecki

    Jan Radecki , 23.12.2014

    Może tak, ale facet nie pojęcia o powyższym (przynajmniej ja)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kwietniewska

    Anna Kwietniewska , 23.12.2014

    KURCZAK LUB KACZKA W POMARAŃCZACH JEST BARDZO SMAKOWITA...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edy Visakhadd

    Edy Visakhadd , 23.12.2014

    Trupie udka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Karol No

    Piotr Karol No , 23.12.2014

    Zlitujcie się, jak można jeść mięso na słodko. Kurczak w pomarańczach kaczka nadziewana jabłkiem, to są kulinarne dziwadła a nie smaczne gotowanie, KULINARNA PROFANACJA. Polska kuchnia jest cudowna i trzeba gotować po polsku a nie po jakiemuś tam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Straszyńska

    Marta Straszyńska , 23.12.2014

    ale błagam bez bulionetki ,i innych środków "ochrony roślin" w torebkach .Zastąpmy chemię czystymi przyprawami też będzie pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Wawrzyn

    Piotr Wawrzyn , 23.12.2014

    Jedno z najlepszych połączeń, do kaczki lubię też kapustę duszona z suszonymi śliwkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Mikołajec

    Barbara Mikołajec , 23.12.2014

    Pan Bóg stworzył jedzenie diabeł kucharza. Znaczenie ważniejsze od wymyślnych kompozycji jest żeby jeść po to by żyć a nie żyć po to by jeść .

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach Kacze uda po Gdańsku w pomarańczach

Umyte i osuszone udka z kaczki skrop sokiem z cytryny, oprósz przyprawą Knorr oraz otartą skórka z 2 pomarańczy, odstaw na bok przynajmniej na godzinę.