Kaczka w karmelu z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczka w karmelu z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
631 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

345 osób wydrukowało

Pobierz pdf

342 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

1 szczypta

1 łyżka

1 szklanka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść kaczkę i natrzyj ją pieprzem. Obierz jabłka, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posyp majerankiem. Wypełnij kaczkę jabłkami, a tuszkę zaszyj nicią.

Krok 2

Kaczkę ułóż w brytfannie, skrop olejem, podlej wodą i przykryj. Piecz około 90 minut w 200°C.

Krok 3

Dołóż resztę jabłek po godzinie pieczenia. Posyp pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr i zdejmij przykrywkę.

Krok 4

Wsyp cukier na karmel do płytkiego garnka, dodaj wodę i ocet. Gotuj, nie mieszając, do momentu, kiedy cukier zrobi się jasnobrązowy.

Krok 5

Polej karmelem upieczoną kaczkę, przełóż na półmisek i obłóż jabłkami. Podawaj z żurawiną.

2

Opinie o przepisie

  • Irena  Twardowska

    Irena Twardowska , 30.03.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Słowik

    Krzysztof Słowik , 28.03.2016

    Super fajny przepis polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczka w karmelu z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaczka w karmelu z jabłkamiKaczka w karmelu z jabłkami

Oczyść kaczkę i natrzyj ją pieprzem. Obierz jabłka, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posyp majerankiem. Wypełnij kaczkę jabłkami, a tuszkę zaszyj nicią.