
Składniki
1 szklanka
null
1 szklanka
null
1.5 sztuki
1.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalmary oczyść, umyj i osusz.
Krok 2
Przełóż je do miski, posól i skrop sokiem wyciśniętym z cytryn. Zostaw na 15 minut.
Krok 3
Mąkę wymieszaj z pieprzem i solą.
Krok 4
Kalmary pokrój w dzwonka i obtaczaj w mące. Wrzucaj na gorący olej i smaż na złoto.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej