
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
125 gramów
2 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron połam na krótkie kawałki i mocz około 4 minut w gorącej wodzie. Odsącz.
Krok 2
Młodą cebulę, miąższ kokosa i trawę cytrynową drobno posiekaj i dodaj do makaronu. Oprósz solą i pieprzem.
Krok 3
Na patelni rozgrzej olej, umieść w niej foremkę o średnicy około 9 cm, włóż do foremki makaron tak, aby przykrył dno i przyklep łyżką.
Krok 4
Smaż około 30 sekund, zdejmij foremkę z patelni, a placuszek smaż nadal z obu stron na złotobrązowy kolor. Zdejmij, odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Krok 5
Resztę placuszków smaż w ten sam sposób. Będzie ich około 12 sztuk.
Krok 6
Awokado i czerwoną cebulę pokrój na cienkie plastry. Wino wymieszaj z sosem chili i sokiem z limonki.
Krok 7
Placuszki przekładaj kiełkami, awokado i czerwoną cebulką. Polej przygotowanym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej