Kanapki na piknik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Menu dnia

Kanapki na piknik

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
319 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

276 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

8 plastrów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułki przekrój wzdłuż na pół i opiecz chwilę w nagrzanym piekarniku. Paprykę oczyść i pokrój na ćwiartki, skrop oliwą i zgrilluj na patelni. Pomidory oraz cebulę pokrój w cienkie plastry.

Kanapki na piknik - Krok 1

Krok 2

Majonez wymieszaj z ketchupem, czosnkiem drobno pokrojonym oraz sosem tabasco. Następnie posmaruj nim połówki pieczywa.

Kanapki na piknik - Krok 2

Krok 3

Na dolnych połówkach pieczywa rozłóż kolejno: rukolę, plastry mięsa, pomidory, cebulę oraz paprykę.

Kanapki na piknik - Krok 3

Krok 4

Wszystkie kanapki przykryj pozostałymi połówkami pieczywa, przyciśnij lekko dłonią i zawiń w pergamin.

Kanapki na piknik - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast wołowiny możesz użyć również innego pieczonego mięsa, np. karkówki lub indyka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapki na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapki na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapki na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapki na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapki na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapki na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapki na piknik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapki na piknik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki na piknikKanapki na piknik

Szybkie, proste i smaczne – kanapki z tego przepisu będą godnym polecenia sposobem na przekąskę podczas rodzinnych wypraw lub pysznym śniadaniem. Ich podstawą jest ciabatta, którą włóż na chwilę do rozgrzanego piekarnika – będzie wtedy ciepła oraz chrupiąca, świetnie skomponuje się też z pozostałymi składnikami. Paprykę oczyść z pestek i pokrój na ćwiartki, a następnie skrop dobrej jakości oliwą i grilluj przez chwilę na patelni. Pozostałe warzywa pokrój w cienkie plastry. Co nada kanapkom wyrazistego smaku i scali wszystkie składniki? Pikantny sos – przyrządzisz go, mieszając ketchup, drobno pokrojony czosnek oraz wyrazisty sos tabasco. Posmaruj nim połówki chrupiącego pieczywa i nałóż na nie pokrojone warzywa, lekko orzechową rukolę oraz plastry wołowiny (możesz ją zastąpić np. karkówką lub mięsem z indyka). Smak kanapek urozmaici dodatek listków świeżej bazylii, które  skomponują się z pomidorami, oraz serka topionego. Nie zapomnij o tym przepisie, planując następny piknik z rodziną. Smacznego!