
Składniki
200 gramów
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sezam upraż partiami na suchej patelni, na małym ogniu.

Krok 2
Gotowy przełóż do kielicha blendera, dodaj oliwę, szczyptę pieprzu i miksuj do uzyskania płynnej pasty.


Dobra rada:
Pamiętaj aby nie prażyć sezamu zbyt długo - dzięki temu pasta nie będzie gorzka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tahini - pasta sezamowa
Pasta tahini kojarzona jest przede wszystkim jako jeden z podstawowych składników humusu, który już kilka lat temu stał się przebojem również nad Wisłą. Warto jednak zwrócić uwagę, że to sezamowe smarowidło jest dużo bardziej wszechstronne, niż mogłoby się wydawać. Tahini wybornie smakuje na kanapkach, tostach lub jako składnik dań z ryżem czy wegetariańskich pasztetów.
Dla kogo? Lubisz poznawać receptury najróżniejszych frykasów z całego świata? Przepisu na tahini także nie powinno zabraknąć w twoim repertuarze.
Na jaką okazję? Do zrobienia domowego tahini potrzeba zaledwie trzech składników i blendera. Prościej być nie może, więc smakiem bliskowschodniej pasty sezamowej tahini możesz cieszyć się każdego dnia, niezależnie od ilości obowiązków i spraw do załatwienia.
Czy wiesz, że? Nasz przepis na tahini zakłada użycie białego sezamu, ale jego czarna odmiana również stanowi ciekawe urozmaicenie posiłków. Przydaje się zwłaszcza podczas odkrywania sekretów kuchni japońskiej i koreańskiej.
Dla urozmaicenia: sezamową pastę - tahini wykorzystasz jako dodatek do zrobienia sałatek i owsianek. Wspaniale prezentuje się z nasionami granatu.