
Składniki
800 gramów
1 pęczek
1 łyżka
0.5 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia oskrob, wypatrosz, odetnij głowę, usuń kość kręgosłupa i podziel na porcje.
Krok 2
Warzywa umyj, obierz i pokrój w paski. Wrzuć do garnka i zalej wrzącą, słoną wodą, ugotuj. Pod koniec gotowania dodaj rybę, gotuj dalej na małym ogniu przez 20 minut.
Krok 3
Potem wyjmij rybę, włóż do naczynia wysmarowanego tłuszczem. Śmietanę wymieszaj z żółtkiem, chrzanem, kaparami, dopraw solą pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Krok 4
Tak przygotowaną śmietaną polej rybę i zapiecz w piekarniku. Przed podaniem polej ketchupem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej